Link naar Hoe praatje met je kind over de oorlog in Oekraïne?

Hoe praat je met je kind over de oorlog in Oekraïne?

De oorlog in Oekraïne is nu een paar weken aan de gang. De kans is groot dat je kind hierover iets heeft opgevangen in de klas, thuis of op sociale media, zoals YouTube en TikTok.
Sommige kinderen vinden het fijn om over de oorlog meer informatie te krijgen, andere kinderen vinden dat juist te spannend. Elk kind is anders. Kijk dus goed naar het gedrag en de lichaamshouding van je kind. Het helpt ook om open vragen te stellen als; ’Wat heb je erover gehoord?’ ‘Wat vindt je ervan?’, ‘Hoe voel je je daarover?’ ‘Wat denk jij dat..?’

Het kan ook zijn dat een kind de woorden niet kan vinden voor zijn emoties of de vragen die het heeft over de oorlog. Sluit dus aan bij je kind, wat het wil weten, volg je kind hierin. Wanneer jullie praten over de oorlog of kijken naar beelden, zoals op het Jeugdjournaal, is het belangrijk dat je niet meer vertelt dan nodig is. Praten over de oorlog moet niet tot meer bezorgdheid of angst leiden.

Tips

Hieronder staan websites vermeld, waar je ideeën en tips kunt vinden hoe je als ouder met zo’n heftige gebeurtenis als een oorlog kunt omgaan. Daarbij is het van belang dat je de leeftijd en ontwikkeling van je kind in de gaten houdt.

Merk je dat je kind(eren) (extra) angstig worden van al het nieuws over Oekraïne? Kijk dan samen eens naar deze animatie van het Jeugdjournaal. Het heeft als boodschap: je gevoelens zijn normaal, de situatie is dat niet.