Linkto:Hoe denkt je kind over zichzelf?

Hoe denkt je kind over zichzelf?

Mindset is het Engelse woord voor overtuiging. Het staat voor de manier waarop jijzelf (of je kind) over jezelf en je kwaliteiten denkt. Er bestaat een vaste mindset: denken dat kwaliteiten en eigenschappen vast staan. En een groei mindset: geloven dat je kunt blijven ontwikkelen, verbeteren en groeien.

Een overtuiging bij een vaste mindset kan zijn dat oefenen en hard werken hoort bij mensen en kinderen die niet zo slim zijn. Wanneer je denkt vanuit een groei mindset weet je dat fouten maken hoort bij leren en nieuwe dingen aangaan. En dat juist deze fouten zorgen dat je tot nieuwe ontwikkelingen komt. Met deze overtuiging lukt het om door te zetten als het lastig is. En ook door te gaan als het moeilijk wordt.

Als je je talenten (en die van je kind) optimaal wilt ontwikkelen, is hier dus een groei mindset voor nodig. Hier kun je aan werken. En je kunt je kind helpen deze te ontwikkelen en te houden. Iedereen heeft deze bij de geboorte. Het zijn de ervaringen die we opdoen die maken of we deze mindset houden of een meer vaste mindset ontwikkelen. Het goede nieuws is dat je je leven lang in ontwikkeling blijft. Dus ook een groei mindset krijgen op latere leeftijd (of wanneer je kind al wat ouder is) is zeker mogelijk!

Complimenten geven

De ontwikkeling van zo’n een mindset gaat in kleine stapjes. Een eerste stap is bijvoorbeeld de manier van complimenteren. In het geven van complimenten bestaat ook het verschil tussen een compliment over het resultaat of de persoon en een compliment over het proces.
Voorbeelden hiervan zijn: ‘’Wauw wat knap van je! Wat een mooie toren van blokken heb je gemaakt, wat is hij hoog geworden!’’ (resultaat) Of: ‘’Wauw! Wat is je toren hoog geworden, ik zag dat je heel goed nadacht over hoe je hem goed stevig kon maken.’’ (proces)

Omgaan met de situatie

Een ander belangrijk punt bij het ontwikkelen van een groei mindset is de mate waarin je invloed hebt op een situatie en hoe je daarmee omgaat. Zo kun je bijvoorbeeld niet het weer veranderen, maar wel genieten van een frisse regenbui of een paraplu pakken. En zo heb je geen invloed op hoe iemand tegen je doet of praat. Maar wel op de manier hoe je reageert en of je het je aantrekt wat er gezegd wordt.

Ouder als voorbeeld

Als ouder ben je het grootste voorbeeld voor je kind, dus ook als het gaat om een vaste of groei mindset. Jouw manier van omgaan met tegenslagen en lastige situaties zijn het voorbeeld voor je kind. Dus wees je extra bewust van hoe je reageert op deze momenten. En mocht je toch een keer vanuit een vaste mindset reageren (je bent tenslotte ook maar een mens), is dit een mooi gespreksonderwerp. Wat gebeurde er? (Ik stond alleen stil bij het resultaat en vergat te kijken naar wat wel al goed ging). Waarom gebeurde dit? (Ik zat niet lekker in mijn vel). En vraag je kinderen mee te denken over een volgende keer. Welke tips hebben zij voor jou? Zo oefen je samen met een groei mindset. Leren van en met elkaar!

Meer weten?

  • Carol Dweck is een grondlegger voor het begrip Growth Mindset en heeft hier onder andere het boek ‘Mindset’ over geschreven.
  • Kijk op www.platformmindset.nl voor informatie, webinars en trainingen aan. Op www.complimentenspel.nl staan leuke workshops en materialen over dit thema.
  • Het cursusbureau van GGD Zaanstreek-Waterland biedt veel verschillende cursussen en themabijeenkomsten die hierbij aansluiten:
    Voor kinderen: de trainingen ‘Ontdek je eigen kracht’ en ‘Rots & water’ .
    Voor ouders: de thema’s ‘weerbaarheid’ en ‘opvoeden tot zelfstandigheid’. Scholen kunnen deze themabijeenkomsten aanvragen.
  • Ouders met vragen over dit onderwerp kunnen terecht op het opvoedspreekuur. Ze kunnen hiervoor een afspraak maken via www.opvoedspreekuur.nl.