Heeft je kind last van heimwee? Wat kun je er aan doen?

Op vakantie kunnen kinderen last van heimwee krijgen. Zelfs als ze het erg naar hun zin hebben op vakantie, kunnen ze zich ineens een beetje verdrietig voelen. Is het dan wel goed en leuk voor kinderen om op vakantie te gaan? Ja zeker! Het is goed voor kinderen om nieuwe dingen mee te maken en uitdagingen aan te gaan. Maar het is wel belangrijk ze hierin te begeleiden en ervoor te zorgen dat ze zich veilig voelen, ook in een andere omgeving.

Wat is heimwee?
Heimwee is een gevoel, een gevoel van verlangen naar iets vertrouwds. Bijvoorbeeld naar je eigen vertrouwde kamer of bed of naar vertrouwde mensen om je heen, zoals papa, mama, vriendjes of vriendinnetjes. Het ene kind heeft eerder last van heimwee dan het andere kind. Sommige kinderen zijn heel avontuurlijk ingesteld, zij zien een nieuwe omgeving als een leuke uitdaging en gaan gelijk op onderzoek uit. Maar voor andere kinderen is het heel belangrijk om zich veilig te voelen en om in een vertrouwde omgeving te zijn.

Uit logeren
Als je kind voor de allereerste keer uit logeren gaat is het hartstikke logisch dat hij/zij last krijgt van heimwee. Voor het eerst wordt het vertrouwde doorbroken, gaan er dingen anders dan thuis en vooral: JIJ BENT ER NIET. In die zin is heimwee en normaal proces waar bijna ieder kind doorheen moet. Een eindig proces, want op een gegeven moment is het gewoon over. Maar je kind kan ook aanleg hebben voor heimwee en dat is erfelijk. Ook een strakke gezinsstructuur kan heimwee veroorzaken of verergeren. Heimwee kan ook een gevolg zijn van heftige situaties, bijvoorbeeld een scheiding of verhuizing. Het veiligheidsgevoel van je kind heeft dan een flinke knauw gekregen, zodat logeren er even niet inzit.

Tips
Kinderen vanaf ongeveer 2 jaar beseffen al veel beter wat er aan de hand is. Hem kun je niet zomaar ‘dumpen’, het is van belang deze kinderen voor te bereiden. Het tijdstip waarop je de logeerpartij aankondigt, hangt een beetje van het kind af. Niet te lang van te voren, maar zeker ook niet op de dag zelf! Zoek om te beginnen een vertrouwd logeeradres uit. Benoem voor je kind wat er allemaal gaat gebeuren en pak samen een tas in met belangrijke spullen van je kind, bijvoorbeeld: favoriete boek, knuffel, pyjama, badderspullen, enz. Maak de eerste logeerpartij niet te lang. Eigenlijk is een nachtje meer dan genoeg. Zorg dat je het liefst zelf thuis bent, zodat je een beginnende logeerder een uitweg kan bieden. Geef gastouders een ’gebruiksaanwijzing’ waar we op terug kunnen vallen. Natuurlijk hoeft niet alles zoals thuis te gaan, maar het is wel handig om te weten voor het geval dat het kind daar behoefte aan heeft.

Wel doen:

  • Je kind goed voorbereiden op de logeerpartij, bijvoorbeeld door samen boekjes over het onderwerp te lezen.
  • De mogelijkheid geven (zeker bij de eerste keren) om weer naar huis te komen.
  • Benadrukken dat ‘anders’ juist leuk kan zijn.

Niet doen:

  • Boos worden als het niet lukt. Je kind voelt zich al akelig genoeg.
  • De moed opgeven, de volgende keer lukt het misschien wel.
  • Zelf tijdens de logeerpartij ver weg gaan.
  • Zwelgen in het feit dat je kind alleen bij jou wil zijn. Daar ben je als ouder niet voor!

Meer lezen met kinderen:

  • Kikker en de horizon, door Max Velthuis (Leopold)
  • Weltrusten Beerbaboem, door Bette Westeraa (Hillen)
  • Robin en de zon, door Sjoerd Kuyper (Leopold)
  • Voor Rosa van Sonja, door Anke Kranendonk (serie zoeklicht, Zwijssen)

Site seeing-tips: