Goede voornemens
Het begin van het nieuwe jaar is voor veel mensen het moment van goede voornemens, zoals gezonder eten en meer bewegen. Als ouder heb je misschien ook nagedacht over goede voornemens: minder schermgebruik door de kinderen (en jezelf als ouder 😉), meer aandacht voor het positieve gedrag van je kinderen en nu eindelijk dat eet- of slaapprobleem aanpakken. Vaak blijft het bij de voornemens en concludeer je eind januari dat er niets van is gekomen. Maar je kunt ook op andere momenten in het jaar je eigen gedrag en/of dat van je kinderen veranderen. Doe bijvoorbeeld mee aan de uitdaging 30DagenGezonder in maart.
Hier volgen een paar tips voor als je in actie komt:
Wees realistisch
Soms blijft het bij een voornemen en is het lastig om je voornemens ook echt uit te voeren in de praktijk. Om je voornemens te laten slagen is het als eerste belangrijk om realistisch te zijn. Maak het jezelf niet te moeilijk om van alles tegelijk te willen veranderen. Kies 1 onderwerp dat je wilt veranderen. Plan hoe je het doel wilt bereiken. Wat wordt je aanpak? Maak bovendien een concreet plan: wanneer is het gelukt? Bijvoorbeeld met het eten is het niet realistisch te verwachten dat je kind alles lust wat je hem/haar voorschotelt. Maar wellicht ben je wel tevreden als de sfeer aan tafel beter is.
Met slapen is het misschien niet realistisch om te verwachten dat jouw kind de hele nacht doorslaapt. Maar misschien kun je een stappenplan maken waarmee jouw kind stapje voor stapje leert om met steeds minder hulp van jou in slaap te vallen. Met oudere kinderen kun je samen een plan maken waar jullie beiden achterstaan.
Hou vol
Bedenk dat een verandering niet van de ene op andere dag gaat. Vaak is het nodig om een aanpak een tijdje vol te houden om resultaat te zien. Soms wel 2 weken! Geef dus niet te snel op als je niet meteen een verandering merkt.
Werk als team samen
Opvoeden is makkelijker wanneer partners elkaar steunen en het eens zijn over belangrijke opvoedingszaken. Probeer als een team te werken en ook samen leuke dingen te blijven doen.
Van fouten leer je
En last but not least… verwacht niet teveel van jezelf. Denk niet dat je alles perfect moet doen als ouder. Tijdens de ontwikkeling van je kind kom je elke dag weer nieuwe opvoedingsopgaven tegen. Bedenk dat elke ouder fouten maakt en in stapjes leert hoe het moet. Zorg goed voor jezelf en wees mild en liefdevol naar jezelf. De lat mag waarschijnlijk best een beetje lager. Zo maak je er samen met je gezin weer een mooi en liefdevol nieuw jaar van.
Succes met jouw voornemen!