Link naar Goed voor jezelf zorgen als ouder

Goed voor jezelf zorgen als ouder

We willen allemaal positief en prettig contact met onze kinderen. Maar naast dat we ouder zijn, hebben we nog meer rollen waar we aan ‘moeten’ voldoen. Om positief te kunnen opvoeden is goed voor jezelf zorgen erg belangrijk. Maar als je veel aan je hoofd hebt, kom je vaak niet aan zelfzorg toe.
Aan de andere kant is goed voor jezelf zorgen nodig om je rustiger en positiever te voelen. Dit verbetert ook de interactie met je kinderen.

Goed voor jezelf zorgen lijkt lastig te combineren met alle andere taken en een druk bestaan.
Maar gelukkig hoeven het geen grote veranderingen te zijn. Kleine aanpassingen in je dagelijkse routine aanpassen kunnen al helpen om je goed te voelen.

Zelfzorg voor je lichaam

Leg de lat niet te hoog. Je hoeft niet meteen elke dag te gaan sporten of perfect te eten. Een paar keer stretchen in de ochtend. Een paar keer diep inademen op een druk moment. Of iets eerder opstaan voor een rustig kopje koffie. Of een korte wandeling kunnen al helpen je meer ontspannen te voelen.

Emotionele en geestelijke zelfzorg:

Ouderschap brengt emoties met zich mee. Stress, frustratie, vermoeidheid en natuurlijk ook blijdschap. Het is belangrijk om emoties te kunnen accepteren en begrijpen, zodat je er rustiger op kunt reageren.
Kinderen leren van jou door naar je te kijken. Ze zien hoe jij met emoties omgaat en hoe je reageert. Dus als jij bewuster bent van je gevoelens en er bewuster mee omgaat, ben je hiermee een voorbeeld voor je kinderen.
Een dip in je zelfvertrouwen of twijfelen over je opvoeding is heel normaal. Besef dat je niet alleen bent, zoek hulp als dit nodig is. Dit kan in je netwerk, bij vrienden of andere ouders. Of bij professionals.

Sociale zelfzorg:

Sommige ouders voelen zich alleen en missen contact met anderen. Door een druk bestaan kunnen sociale contacten erbij in schieten. Maar ook hier kunnen kleine stapjes helpen je beter te voelen.
Even een kopje koffie met een bevriende buurvrouw of buurman, even een telefoontje met je vriend of vriendin. Tijd doorbrengen met mensen die je vertrouwd geeft je energie en zelfvertrouwen.

Door goed voor jezelf te zorgen, ben je hiermee ook een voorbeeld voor je kinderen. Je geeft ze mee dat het belangrijk is om je goed te voelen en voor jezelf te zorgen.
En als je niet eerst goed voor jezelf zorgt, kan je ook niet goed voor een ander zorgen!

Door zelfzorg in je leven toe te passen. Door kleine stapjes, kleine aanpassingen, geef je het goede voorbeeld aan je kinderen. Zij kijken en leren van jou. Ze leren hoe je gesprekken voert, hoe je problemen oplost en hoe je met stress omgaat.

Als jij eerst goed voor jezelf zorgt, is dit een win-win situatie voor iedereen.

Bron: www.positiefopvoeden.nl/nl/blog-en-meer/blog-en-nieuws/post/zelfzorg-realistische-ideeën-voor-drukke-ouders

Op de website www.centrumjong.nl en www.cjg.nl kun je allerlei informatie vinden over opvoeden en opgroeien.
Op de website www.curusbureauzaanstreek.nl zijn allerlei cursussen voor ouders te vinden.

In  het Centrum Jong zijn ook  opvoedspreekuren . Hier kun je zelf een afspraak voor inplannen met een pedagogisch adviseur via www.opvoedspreekuur.nl.