Link naar Baby beschermen tegen rotavirus met vaccinatie

Baby beschermen tegen rotavirus met vaccinatie

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) biedt vanaf 2024 een vaccinatie tegen het rotavirus.
Baby’s kunnen hevige diarree en uitdroging krijgen door het rotavirus, waarvoor soms zelfs ziekenhuisopname nodig is. Alle ouders van baby’s geboren vanaf 1 januari 2024 ontvangen een uitnodiging voor de vaccinatie. De eerste uitnodigingen gaan er eind januari uit. De rotavirusvaccinatie is geen prik, de baby krijgt druppels in de mond.

Het rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan de maag en darmen en is heel besmettelijk. Kinderen krijgen koorts, (hevige) diarree, worden misselijk en moeten overgeven. Een infectie met het rotavirus komt vaak voor bij jonge kinderen. Het rotavirus is niet zo bekend, omdat je de infectie alleen met laboratoriumonderzoek kunt aantonen. En dat wordt lang niet altijd gedaan als kinderen diarree hebben.

Naar het ziekenhuis

Als kinderen door langdurige of hevige diarree uitdrogen, moeten ze naar het ziekenhuis. Dat gebeurt elk jaar met ongeveer 3.500 kinderen in ons land. Elk jaar overlijden 5 tot 6 kinderen aan de gevolgen van een rotavirusinfectie.

Bescherming tegen rotavirus

Om ziekenhuisopnamen en overlijden te voorkomen, voegt de overheid de vaccinatie tegen het rotavirus vanaf 2024 aan het Rijksvaccinatieprogramma toe. Het rotavirusvaccin beschermt kinderen tegen ernstig ziek worden door dit virus. De bescherming van het vaccin duurt minimaal 3 jaar. Kinderen zijn hiermee beschermd op de leeftijd waarop zij het meest kwetsbaar zijn.

Bestaand vaccin via druppels

Het rotavirusvaccin is een vloeistof in een kleine tube, dus geen prik. Deze vloeistof krijgen baby’s op het consultatiebureau in de mond gedruppeld. Ze krijgen de druppels als ze rond 6 tot 9 weken zijn. En nog een keer als ze rond 3 maanden zijn.
Het vaccin is niet nieuw: sinds 2006 geven steeds landen het. Daar is het aantal ziekenhuisopnamen van kinderen met een rotavirusinfectie flink gedaald.

Bijwerkingen

Na een vaccinatie met het rotavirusvaccin kunnen er ook bijwerkingen zijn, zoals bij elke vaccinatie. Kinderen voelen zich dan niet zo lekker of krijgen een beetje diarree. Dat is minder erg en duurt korter dan de klachten die het virus veroorzaakt. Er kunnen ook andere (zeldzame) bijwerkingen zijn. Die staan op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Kijk voor meer informatie over de vaccinatie op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.
Kijk voor meer informatie over het rotavirus op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.