Als u goed gedrag van uw kind beloont…

Als u goed gedrag van uw kind beloont, maakt dat de kans groter dat uw kind dat gedrag vaker vertoont. Daarnaast krijgt uw kind er een positief zelfbeeld van.

Belonen van goed gedrag helpt ook beter dan straffen van ongewenst gedrag. Reageer daarom positief op de dingen die uw kind doet. Dat is heel belangrijk. Kijk maar eens hoe uw kind reageert op een complimentje. “Je hebt zelf je schoenen al aangetrokken. Goed, zeg!” Dat stimuleert uw kind om het de volgende keer weer te doen.

Aandacht en complimenten
De beste beloning voor elk kind is de waardering en aandacht van zijn of haar ouders. Uw kind vindt het prettig om van u te horen dat iets goed gedaan is. Doet u dit vaak genoeg, dan blijft uw kind zich positief gedragen. Tips:

  • Reageer meteen op positief gedrag, niet pas na een tijdje
  • Beloon ook een poging die niet helemaal gelukt is: “Je hebt goed geprobeerd om zelf je bed op te maken!”
  • U kunt uw kind aandacht geven, bijvoorbeeld door belangstelling te tonen voor uw kind: “Je bent fijn aan het tekenen. Wat maak je?” Of door iets met hem of haar te gaan doen: “Je hebt je speelgoed netjes opgeruimd. Zullen we een spelletje doen?”
  • U kunt uw kind belonen door hem of haar aan te moedigen: “Jij maakt een moeilijke puzzel. Ik weet zeker dat je het kan.”
  • U kunt uw kind een compliment geven, bijvoorbeeld: “Je hebt leuk met je poppen gespeeld en daarom kon ik de was opruimen. Dat vind ik heel fijn.” Of zeg dat uw kind iets goed kan of doet.
  • Geef uw kind ook complimentjes voor de inspanning en de moeite: “Wat knap van je, je hebt erg je best gedaan.”

Cadeautjes als beloning
Kinderen worden soms beloond met cadeautjes. Dat kan, maar het is belangrijk dat u uw kind niet te vaak cadeautjes geeft. Vertel ook niet van tevoren dat hij of zij een cadeautje krijgt. Een kind doet dan namelijk minder zijn best, want hij krijgt toch wel een cadeautje. U kunt uw kind het beste leren om zichzelf te motiveren iets goed te doen. Ook zonder een cadeautje als beloning. Als uw kind vanuit zichzelf gemotiveerd is, doet uw kind beter zijn of haar best en haalt meer voldoening uit wat hij of zij doet. En natuurlijk kunt u daarvoor een complimentje geven!