Link na

Activiteiten Jeugdgezondheid tijdens coronamaatregelen

We krijgen telefonisch veel vragen of afspraken van Jeugdgezondheid doorgaan nu er maatregelen zijn voor het coronavirus. Daarom zetten we hieronder even alles op een rijtje.

1 ouder/verzorger mee naar consultatiebureau en inloopspreekuur

In verband met het coronavirus vragen wij je om maar met 1 ouder/verzorger naar het inloopspreekuur en/of consultatiebureau te komen. Kom je toch met meer personen? Dan vragen we je om hen dan buiten de wachtruimte te laten wachten.

Hielprik en gehoortest

De hielprik en de gehoortest gaan gewoon door.

Vaccinaties en afspraken

De afspraken voor de kinderen t/m 14 maanden en het consult voor kinderen van bijna 4 jaar blijven gewoon doorgaan. Dit kan ook telefonisch of met videobellen plaatsvinden. De vaccinaties blijven belangrijk om de bescherming voor de ziektes in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) te houden. Na zo’n vaccinatie is je kind niet extra bevattelijker voor andere infectieziektes, zoals het coronavirus. Het is belangrijk om inenting vanuit het RVP op tijd te laten gebeuren en GGD Zaanstreek-Waterland doet haar uiterste best om dit ook nu zo goed mogelijk te doen.
De afspraak voor de 22-wekenprik voor aanstaande moeders gaat ook gewoon door.

Wanneer kun je de afspraak beter afzeggen?

Als jij of je kind ziekteverschijnselen hebben (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) die passen bij een COVID-19 besmetting.
Twijfel je of je de afspraak wilt laten doorgaan? Dan kun je ook met ons bellen om te overleggen: 0299 – 74 80 04 (regio Waterland) of 075 – 651 83 40 (Zaanstreek).

Groepsvaccinatie

RIVM heeft besloten dat de groepsvaccinatie voor 9-jarigen (DTP/BMR) en 13-jarigen (HPV) na de zomervakantie gaat plaatsvinden. En niet in mei zoals bij ons in de planning stond. Met uitstel van een half jaar komt de bescherming tegen deze ziekten door het RVP niet in gevaar.
De vaccinaties Meningokokken ACWY voor 14-jarigen gaat op een andere manier plaatsvinden vóór 1 juli 2020. De tieners, die voor deze vaccinatie in aanmerking komen, krijgen bericht van de GGD.

Afspraken die niet doorgaan

Veel van onze medewerkers Jeugdgezondheid hebben nu andere werkzaamheden in het kader van corona. Deze werkzaamheden hebben op dit moment voorrang. Daarom zeggen we veel consultatiebureau telefonisch afspraken af. Dit zijn afspraken voor kinderen van 8 maanden, 2 en 3 jaar, kinderen van de basisschool en het voortgezet onderwijs. De logopediste belt ouders van kinderen van 18 maanden en ouders  met kinderen van 2 en 3 jaar krijgen een consult via beeldbellen aangeboden. Ouders/verzorgers die we telefonisch niet te pakken krijgen, ontvangen een brief hierover. Op dit moment kunnen we nog geen nieuwe afspraken plannen hiervoor. Hier hoef je dus niet over te bellen. Je krijgt van ons een nieuwe afspraak wanneer dat kan. In Mijn Kinddossier kun je nu niet zelf een afspraak maken.
Als het spoed is, kun je wel altijd een afspraak maken.

Inloopspreekuur

Je kunt alleen op afspraak terecht op het inloopspreekuur. Je kunt hiervoor bellen naar 0299 -74 80 04 (regio Waterland) of 075 – 651 83 40 (Zaanstreek).

Opvoedspreekuur

Het opvoedspreekuur gaat door, maar telefonisch. De pedagogisch adviseur belt jou op het afgesproken tijdstip. We gaan flexibel om met de invulling van het spreekuur; we kunnen beeldbellen of het gesprek vervolgen op een ander tijdstip (eventueel ’s avonds) als er kinderen thuis zijn.

Opvoedvragen

Je kinderen zijn nog veel thuis. Misschien loop je nu tegen meer problemen of vragen aan? Weet dan dat je terecht kunt bij de Advieslijn Jeugdgezondheid van de GGD. Je kunt deze bellen op 0299-74 80 04 (regio Waterland) of 075 – 651 83 40 (Zaanstreek), op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. We hebben extra mensen ingezet, dus stel vooral je vragen aan onze medewerkers van Jeugdgezondheid!

Je kunt ook terecht bij de ouderchat. Hier kun je op werkdagen van 8.30 tot en met 17.00 uur en op maandag, dinsdag en donderdag tot 20.30 uur met een jeugdverpleegkundige chatten.

Vragen over corona?

Voor de actuele informatie over het coronavirus kun je het beste kijken op www.rijksoverheid.nl. Hier staan ook vragen en antwoorden. Heb je toch nog vragen over corona? Bel dan het landelijke informatienummer 0800-1351.