Bij het zoeken naar een diagnose komen er allerlei keuzes voorbij. Met welk ziekenhuis willen jullie samenwerken? Wat voor testen wil je uitvoeren en in welk tempo? Integralevroeghulp.nl kan helpen om samen met jou dit traject te doorlopen. Welke keuzes je ook maakt: het kan helpen om goed te kijken wat voor jullie haalbaar is. Probeer hierover op één lijn te komen met je (opvoed-)partners en ondersteun elkaar hier bij.
Een diagnose stellen
Sommige ouders kiezen ervoor niet op zoek te gaan naar een diagnose. Zij willen voorkomen dat hun kind een etiket krijgt opgeplakt, waar hij of zij de rest van zijn leven aan vast zit. De belangrijkste vraag is wat jouw kind nodig heeft, en hoe je daarbij kunt ondersteunen. Een diagnose is hier niet altijd voor nodig.
Je eigen tempo bepalen
Ga je de zoektocht wel aan, dan kun je vaak kiezen tussen verschillende testen. Ook kies je meestal als ouders in welk tempo testen worden uitgevoerd. Veel testen in een korte tijd, geven misschien sneller duidelijkheid. Alleen kan het wel zwaar zijn voor jullie gezin: steeds weer opnieuw het ziekenhuis in, en alweer een nieuwe uitslag om te verwerken. Probeer je eigen tempo te bepalen en te kijken wat voor jullie en je kind haalbaar is.
Een ‘second opinion’
Het kan voorkomen dat je het tijdens de zoektocht niet eens bent met de uitslagen van de specialist of arts. Probeer hier samen uit te komen. Wees hierbij zo duidelijk mogelijk: stel je vragen en uit je twijfels. Kom je er echt niet uit? Dan kun je altijd om een ‘second opinion’ vragen. Probeer hierom ook een goed medisch dossier bij te houden. Dit doe je door een kopie te vragen van de verslagen van specialisten of artsen. Met je eigen dossier kun je andere professionals precies laten zien wat er allemaal is gebeurd.