De nekspieren van pasgeboren baby’s moeten zich nog ontwikkelen. Als je baby net geboren is, kan hij zijn hoofd nog niet zelfstandig optillen. Daarom is het belangrijk om het hoofd van je baby in het begin goed te ondersteunen. Daarna kan je baby zijn hoofd even optillen. Na enige tijd kan je baby zijn hoofd al beter rechtop houden. Je kind kan met steun bij je op schoot zitten. Rond een jaar kunnen veel baby’s al vrij goed zelfstandig zitten.

De eerste maanden

Het eerste halfjaar kan je baby nog niet zelf zitten. Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby’s het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby’s soms om even rechtop te zitten. Maar je moet je baby nog altijd blijven ondersteunen.

Zitten vanaf zes maanden

Vanaf ongeveer zes maanden probeert je baby zelf te gaan zitten. Lukt dat nog niet, laat je baby dan alleen kort zitten terwijl je hem steunt. Laat je kind nog niet zelf zitten.

Zelf gaan zitten lukt het beste vanuit buikligging. Laat je baby dus vaak op zijn buik spelen.

Als je baby eenmaal zelf kan zitten, wordt zijn wereld groter. Hij kan meer zien en heeft beide handen vrij om dingen te pakken en vast te houden. De rug en de nek van je baby worden nu steeds sterker.

Niet te lang achter elkaar zitten

Laat je kind liever niet te lang achter elkaar zitten, ook niet in een autostoeltje of in de buggy. Het is het beste om je kind maximaal een uur achter elkaar te laten zitten. Ook als je kind al goed zelfstandig kan zitten, bijvoorbeeld in de kinderstoel.

Pas als je kind goed zelfstandig kan gaan zitten, kun je het in een kinderzitje voor op de fiets meenemen. Het is verstandig om altijd goed op je kind te letten. Maak de fietstocht niet te lang.

Als je je kind in de auto wilt vervoeren, moet het autostoeltje aan allerlei voorschriften voldoen.

Spelen

Als je kind eenmaal kan zitten, kan het op een nieuwe manier spelen. Je kind kan nu groter speelgoed goed vasthouden. Het is extra spannend als het speelgoed beweegt of geluid maakt. Wat vindt je kind leuk?

  • Samen torens bouwen van grote blokken. Het omgooien is nog het leukst!
  • Rijden met een stevige speelgoedauto.
  • Draaien met een grote bromtol.
  • Met een bal rollen.

Je kind kan nu een tijdje rustig op een kleed zitten spelen. Het wil graag dingen ergens in en uit doen, steeds opnieuw. Met een simpele vormendoos of een blokkendoos kan je kind een hele tijd bezig zijn.

Beeldschermen

Kinder- en jeugdartsen adviseren om kinderen die jonger zijn dan twee jaar, geen beeldschermen te laten gebruiken, zoals tv, dvd, computer, tablet en mobiel. Stilzitten is niet goed voor de ontwikkeling van je baby. Je kind kan ook overprikkeld raken door het beeldscherm. Daarnaast kan je kind bijziendheid ontwikkelen als het te veel dichtbij kijkt, bijvoorbeeld naar het scherm van je mobiel.