De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie: een type van de Borreliabacterie. Zo’n 15 tot 20% van de teken dragen deze bacterie bij zich. Bij een tekenbeet zorgt het speeksel van de teek ervoor dat de bacterie wordt overgedragen op een mens. De kans daarop is groter als je een teek te laat of niet goed verwijdert.
Besmetting voorkomen
Grote, volwassen teken zijn het vaakst besmet met de bacterie, die zijn ook het best zichtbaar op de huid. Er zijn veel meer kleine, nog onvolwassen teken, die niet zo opvallen en wel besmet kunnen zijn. Heeft je baby in het gras gelegen of hebben jullie een wandeling in het bos gemaakt, zoek dan goed naar teken. Een tekenbeet snel opsporen is de beste manier om besmetting te voorkomen.
De bacterie zit in de darm van de teek. Haal je de teek snel weg, dan heeft die bacterie nog geen kans gehad om van de darm naar de speekselklier van de teek te komen. Zo komt de bacterie dus ook niet bij je kind. Weghalen gaat het makkelijkst met een tekentang, die je bij een drogist kunt kopen. Als je de teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op de ziekte van Lyme heel klein.
Symptomen
Wanneer er om de beet een rode plek ontstaat, die steeds groter wordt en niet na een of twee weken verdwijnt, kan het zijn dat je kind de ziekte van Lyme heeft opgelopen. Soms ontstaat er geen rode plek, maar krijgt je kind wel klachten als vermoeidheid, koorts en hoofdpijn.
Naar de huisarts?
Wees na een tekenbeet extra alert op de gezondheid van je kind. Ga langs de huisarts als je vermoedt dat je kind een infectie heeft of als je de teek niet goed verwijderd hebt.
Bloedonderzoek naar de ziekte van Lyme is helaas vaak niet betrouwbaar. In een vroeg stadium is vaak nog niets te vinden. Bovendien krijgen veel mensen de uitslag Lyme, omdat ze ooit in contact zijn geweest met een ander type Borreliabacterie, die helemaal geen Lymeziekte kan veroorzaken.
Wanneer de ziekte van Lyme op tijd ontdekt wordt, is deze vaak goed te behandelen met antibiotica.
Wil je meer informatie?
Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over de ziekte van Lyme en ook informatie over andere huidaandoeningen.