Jongeren gaan graag op stap. Ze gaan bijvoorbeeld naar een discotheek om lekker te dansen, of naar een café of een kroeg om een biertje te drinken. Wat er gebeurt in disco’s, op grote dansfeesten en bij popconcerten is onoverzichtelijk. Daar komen heel veel mensen en zo’n evenement duurt soms meerdere dagen.

Drankbeleid

In kroegen en discotheken wordt er naast frisdrank ook alcohol geschonken. In principe mogen jongeren vanaf 18 jaar alcohol drinken. Daar moet elke kroeg of discotheek toezicht op houden. Uitsmijters moeten erop letten dat zij alleen jongeren ouder dan 18 toelaten. Soms is het deurbeleid strenger en mogen er alleen jongeren vanaf 21 of vanaf 23 jaar naar binnen.

Rookbeleid

Sinds 1 juli 2008 mag er niet meer gerookt worden in cafés, kroegen en discotheken. Het is verstandig om met je kind duidelijke afspraken te maken over roken en drinken. Drank kan een negatief effect hebben op de gezondheid van je kind. Het is daarom belangrijk dat je kind deze risico’s kent.

Drugs

Daarnaast kun je ook met je kind praten over de risico’s van andere genotmiddelen, zoals de verschillende soorten drugs die er zijn. Leer kinderen ook dat ze hun drankje altijd in de gaten moet houden om te voorkomen dat anderen er drugs in doen. In vrijwel alle discotheken en kroegen is drugsgebruik verboden. Dat wil alleen niet zeggen dat er ook toezicht op is.

Keet

Sommige jongeren hebben weinig uitgaansmogelijkheden, omdat ze niet in de stad wonen of omdat ze nog geen 18 zijn. Zij hebben dan soms een eigen hangplek of keet. Een keet is bijvoorbeeld een oude caravan die ergens op eigen terrein staat. Dat bedenken en organiseren jongeren zelf. In een keet is er meestal weinig toezicht op de jongeren.