Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees. Vegetariërs eten helemaal geen vlees. Als je kind vegetarisch eet is het vooral belangrijk om er op te letten dat je kind genoeg eiwit, vitamine B12, vitamine B1 en ijzer binnenkrijgt.

Kies elke dag voor tempé, tofu, ei of peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. Ook kun je af en toe een kant- en klare vleesvervanger nemen, waaraan ijzer, vitamine B1 en/of B12 is toegevoegd. Deze bevatten wel vaak veel zout. Kijk op het etiket dat je kiest voor de vleesvervanger met het minste zout.

Eet je kind geen vlees, maar wel vis? Dan is vis ook een alternatief voor vlees.

Vitamine B12

Vitamine B12 haal je alleen uit dierlijke producten. Het is verstandig om je kind voldoende melk en melkproducten als yoghurt of kwark te geven. Jongens tussen de 14-18 jaar hebben 4 glazen of schaaltjes (600 ml) en meiden 3 glazen of schaaltjes (450 ml) per dag nodig. Een tekort aan vitamine B12 leidt tot een vorm van bloedarmoede.

Hoe krijgt je kind voldoende ijzer binnen?

In groente zit ook ijzer, maar dat is plantaardig ijzer. Het lichaam neemt dit minder makkelijk op. Vitamine C helpt om ijzer uit de voeding te halen. Geef je kind daarom bij elke maaltijd iets van groente of fruit.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer:

  • groente. Vooral groene bladgroente, zoals spinazie, andijvie en sla;
  • volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen, volkoren couscous, bulgur, zilvervliesrijst en volkorenpasta;
  • peulvruchten zoals bruine en witte bonen, kapucijners, kidneybonen, kievitsbonen, kikkererwten, limabonen, linzen, sojabonen en zwarte bonen;
  • pinda’s;
  • noten;
  • seitan;
  • aardappelen.

Helemaal geen dierlijke producten?

Wil je je kind helemaal geen dierlijke producten te eten geven, dus ook geen melk, kaas en eieren? Geef je kind dan een vitamine B12-supplement en vraag advies aan een diëtist. Het is erg belangrijk dat je kind geen voedingsstoffen te kort komt, omdat je kind nog in de groei is.

Er is steeds meer aandacht voor voedingspatronen met meer plantaardige en minder dierlijke producten. Dat is een ontwikkeling die het Voedingscentrum stimuleert, omdat het goed is voor jezelf en het milieu. Nieuwe ideeën voor volledig plantaardige voedingspatronen geïnspireerd op de Schijf van Vijf, zoals de Schijf for Life en de Vegan Schijf, kunnen – naast een persoonlijk advies van een diëtist – een hulpmiddel zijn voor als je uitsluitend plantaardig wilt eten. Welk eetpatroon ook bij je past, iedereen kan zijn eigen stap(je) bepalen naar een plantaardiger voedingspatroon.