Op de peuterspeelzaal of de creche delen sommige kinderen al iets uit op hun verjaardag. Ze vinden dat fantastisch en je ziet hun oogjes stralen! Natuurlijk willen ze dan dat de andere kinderen hun traktatie leuk en lekker vinden. Als ouder wil je waarschijnlijk ook graag gezond trakteren.

Gezonde en leuke traktaties

  • Popcorn of gepofte rijst in plastic bekertjes met plaatjes of leuke kleuren.
  • Een minirijstwafel met halvarine en gekleurde vruchtenhagel.
  • Een trosje druiven in cellofaan met een mooie strik.
  • Een doosje rozijntjes, mooi verpakt in cellofaan en een cadeaulint.
  • Stukjes fruit met een parapluutje.
  • Waterijsjes in de zomer.
  • Een feestketting van zoute krakelingen geregen aan een dropveter.

Een traktatie hoeft niet altijd eetbaar te zijn. Het kan ook een heel klein cadeautje zijn dat leuk is ingepakt. Als je je kind laat meehelpen met het maken van de traktaties, heeft het er dubbel plezier van!

Diëten en allergieën

Bij het maken van traktaties is het goed om te informeren naar bepaalde diëten, allergieën, intoleranties en religies van andere kinderen. Islamitische kinderen mogen bijvoorbeeld geen boterhamworst, omdat het van varkensvlees wordt gemaakt.

Voorverpakte traktaties

Misschien ben je van plan om ontzettend creatief aan de slag te gaan met snoepgoed en andere etenswaren. Dat vinden kinderen leuk, maar op de peuterspeelzaal kun je misschien beter traktaties geven die voorverpakt zijn in zakjes of doosjes. Dat is hygiënisch en bederft minder snel.

Een geboortetraktatie

Als er een broertje of zusje bij is gekomen, is het natuurlijk heel leuk om je kind te laten trakteren. Meestal trakteer je dan op beschuit met muisjes, maar er is een leuk alternatief. Hier heb je lange vingers, chocolade en roze of blauwe muisjes voor nodig. Smelt de chocolade. Doop de lange vingers tot de helft in de chocola. Haal ze dan door de muisjes en laat ze drogen (eventueel in de koelkast).