Baby’s hebben vaker last van verkoudheid dan volwassenen. Dit kan heel lastig zijn, maar is gelukkig meestal onschuldig. Het gaat dan binnen twee weken vanzelf weer over.
Minder weerstand
Er bestaan meer dan tweehonderd verschillende verkoudheidsvirussen. Mensen bouwen tijdens hun leven weerstand op tegen veel van deze virussen, maar baby’s en kinderen moeten dat nog doen. Ze zijn daardoor vatbaarder voor verkoudheidsvirussen dan volwassenen. Een kind kan tot wel tien keer per jaar verkouden worden.
Voorkom mondademen zoveel mogelijk
De normale manier van ademhalen is door de neus. De lucht die door de neus gaat wordt vochtig waardoor de keel minder geïrriteerd raakt dan bij mondademen. De lucht wordt gezuiverd door kleine haartjes. Door neus-ademen wordt de kans op infecties minder.
Met een verstopte neus is het moeilijk om door de neus te ademen. Dan móet je kind wel door de mond ademen. Let erop dat je kind na een verkoudheid weer door de neus gaat ademhalen. Je kind kan gewend zijn geraakt aan het mondademen. Het mondje ‘hangt’ open en het kost minder energie om dan door de mond te ademen. Als je kind slaapt kun je zijn kin optillen, zodat zijn mond sluit. Eventueel kun je de lippen nog zachtjes dichtdrukken.
Als je kind langdurig blijft mondademen kunnen vuil, kou en droogte makkelijker de luchtwegen bereiken en zo keelpijn, ontstoken amandelen, kriebelhoest, oorontstekingen en een verstopte neus veroorzaken.
Zoutoplossing
Er bestaan geen geneesmiddelen tegen verkoudheid. Als je baby een vieze of verstopte neus heeft, kun je een zoutoplossing gebruiken in de vorm van een neusspray of pipet. Je druppelt of spuit ’s morgens en ’s avonds de zoutoplossing in het neusje om het snot op te lossen. Daardoor kan je baby beter door de neus ademhalen en makkelijker drinken. De zoutoplossing is gewoon verkrijgbaar bij de apotheek en de drogist. je kunt hem ook zelf maken. Voeg aan een glas water een halve theelepel zout toe. Controleer of dit naar tranen smaakt en voeg eventueel meer zout of water toe om die smaak te krijgen.
Medicijnen en honing
Geef je baby niet zomaar medicijnen. Van de werking van medicijnen op baby’s is nog te weinig bekend. Geef je baby daarom ook geen drogistenmiddeltjes en hoestmiddelen. Geef ook géén honing. In honing kan een stofje zitten dat giftig is voor je baby. Wil jij je baby toch iets geven, overleg dan met de huisarts of de Jeugdgezondheidszorg.
Voldoende drinken
Laat je baby goed drinken. Met een dichte neus kan een baby vaak moeilijk drinken. Voor het voeden kun je de neus van je baby druppelen met de zoutoplossing. Vaak komt het snot dan los en niest je baby dit eruit of slikt het door. Snot doorslikken is natuurlijk en gezond. Het zorgt voor een betere afweer tegen het virus.
Hulp inschakelen
Voor een gewone verkoudheid hoeven kinderen niet naar de huisarts. Ga wel met je baby naar de huisarts als:
- je baby nog geen drie maanden is en koorts krijgt
- je baby benauwd is of een piepende ademhaling krijgt;
- je baby steeds zieker wordt;
- de klachten na verbetering weer erger worden;
- je baby langere tijd een zieke indruk blijft houden.
Kijk op Thuisarts.nl voor meer informatie over verkoudheid bij kinderen.