In Nederland moet speelgoed aan hoge veiligheidseisen voldoen. Speelgoed dat aan de Europese eisen voldoet kun je herkennen aan de zogenaamde CE-markering. Toch weet je ook met deze markering nooit helemaal zeker dat speelgoed altijd veilig is. Bekijk speelgoed daarom altijd goed voordat je het koopt.

Online speelgoed kopen

Koop je speelgoed online, weet dan dat webshops in de EU-lidstaten zich aan Europese regels moeten houden. Koop je via een webshop van buiten de EU-lidstaten dan zijn er andere eisen op het speelgoed van toepassing. Je weet dan niet hoe veilig het product is. Koop dus liever geen speelgoed uit landen buiten de EU.

Veilig speelgoed

Let er bij speelgoed op dat het:

  • geen scherpe uitsteeksels heeft;
  • voor kinderen onder de 3 jaar geen onderdelen bevat die kleiner zijn dan 3,2 centimeter;
  • van stevig en goed materiaal gemaakt is, zoals hout dat niet splintert of plastic dat niet breekt;
  • voor kinderen onder de 3 jaar geen touwtjes of koordjes bevat die langer zijn dan 22 cm;
  • geen harde geluiden maakt die gehoorschade kunnen veroorzaken als kinderen het speelgoed te dicht bij hun oor houden;
  • niet afgeeft als je kind erop sabbelt.

Wil je meer weten? Kijk dan op Veiligheid.nl.

Over houten speelgoed hoef je je geen zorgen te maken. Uit onderzoek is gebleken dat het geverfde houten speelgoed dat in Nederland wordt verkocht niet schadelijk is.

Scherpe en kleine voorwerpen

Kinderen onder de 6 jaar kun je beter niet met scherpe voorwerpen laten spelen. Voor kinderen onder de 3 jaar kunnen knikkers, kralen en kleine bouwblokjes ook gevaarlijk zijn. Kijk steeds goed of onderdelen van speelgoed niet zo klein zijn dat je kind ze in kan slikken. Let ook op dat kleine onderdelen goed vast zitten.

Speelgoed met magneetjes of batterijtjes

Tegenwoordig komt er steeds meer speelgoed op de markt dat magneetjes of batterijtjes bevat. Dit speelgoed kan gevaarlijk zijn. Let daarom extra goed op dat de magneetjes en batterijtjes niet los kunnen komen van het speelgoed. Het inslikken hiervan kan ernstige gevolgen hebben.

Ongelukje

Er zijn genoeg zaken waar je op kunt letten bij het kopen van veilig speelgoed. Toch kan het gebeuren dat je kind iets inslikt, iets in het oor stopt of zich ergens aan snijdt. Bij kleine schaaf- en snijwonden kan een pleister al voldoende zijn. Vertrouw je het niet, aarzel dan niet om naar de huisarts te gaan.