Je kunt een aantal maatregelen nemen om het in bad doen van je kind nog veiliger en leuker te maken.

Let goed op bij het in bad doen!

Houd je kind altijd goed in de gaten! Zorg dat je je kind steeds kunt zien. Laat het nooit alleen, ook niet heel eventjes. Loop ook niet naar de kamer ernaast en laat de deurbel rinkelen. Een peuter kan namelijk al in 10 centimeter water verdrinken. Zorg dat je alles wat je nodig hebt van te voren binnen handbereik klaar hebt gelegd.

Ook als een ouder broertje of zusje oplet, is je peuter niet veilig.

Hulpmiddelen voor veilig baden

  • Je kunt een antislipmatje of antislip stickers aanschaffen. Dit voorkomt dat je kind in bad uitglijdt.
  • Als je kind zit, kan het tegen de kraan aan stoten en zich bezeren. Hiervoor zijn zogenaamde kraanbeschermers te koop, die je over de kraan kunt schuiven.

Temperatuur

Bij een temperatuur tussen de 36 en 38 graden kan je kind veilig en lekker badderen. Je kunt het best eerst het bad vullen met koud water en daarna warm water toevoegen. Meng het water met de hand zodat het overal dezelfde temperatuur heeft. Check voor altijd de temperatuur nog even met je elleboog of met een badthermometer. Dit kan brandwonden voorkomen.

Thermostaatkraan of gewone kraan

Een thermostaatkraan is voor jonge kinderen veiliger dan een gewone kraan, aangezien de kans dat hier heel heet water uitkomt, erg klein is. Zorg er toch voor dat je kind nooit bij de kraan kan komen, want ook een thermostaatkraan kan aan de buitenkant heet worden!

Leer je kind vanaf twee jaar de betekenis van de rode en de blauwe kleur op de kraan. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.

Meer informatie

Lees ook De 4 van Veilig in bad op Kinderveiligheid.nl.