Heb je zin om nog op vakantie te gaan voordat je baby geboren wordt? Meestal kan dat gewoon. Het is dan wel verstandig om van tevoren uit te zoeken of er gezondheidsrisico’s zijn.

Waar ga je heen?

Misschien kies je ervoor om niet te ver weg te gaan, omdat het veilig voelt om snel naar huis te kunnen. Maar een reis naar het buitenland kan ook fijn zijn. Zolang je je goed voorbereidt, kun je naar veel landen toe. Bedenk je dat de vakantie misschien wel anders wordt dan je gewend was. Afhankelijk van hoe lang je zwanger bent, heb je misschien toch wat minder energie of uithoudingsvermogen. Er zijn verre landen, die worden afgeraden als je zwanger bent.

Heb je nog inentingen nodig?

Je huisarts en de GGD kunnen je vertellen welke inentingen je nodig hebt voor welke bestemmingen. Weet dat bepaalde inentingen niet aan zwangeren (en kleine kinderen) gegeven worden. Ook wanneer je bepaalde activiteiten wilt gaan ondernemen, is het goed om te checken of er risico’s aan verbonden zijn voor zwangere vrouwen.

Reisadvies

Omdat je als je zwanger bent nu eenmaal meer gezondheidsrisico’s loopt, is het verstandig om je verloskundige, gynaecoloog of huisarts te raadplegen als je naar het buitenland gaat. Dat kun je het best doen voordat je een vakantie boekt. Zij kunnen je adviseren over:

Toestemming om te vliegen

Als je zwanger bent, mag je in de meeste gevallen gewoon vliegen tot 34-36 weken zwangerschap. Per vliegtuigmaatschappij verschillen de regels, dus vraag je vliegtuigmaatschappij tot wanneer je mag vliegen. Sommige vliegmaatschappijen vragen om een zwangerschapsverklaring (in het Engels). Deze kan de verloskundige of gynaecoloog maximaal een week voor vertrek schrijven. Bij sommige bestemmingen heb je er voor de terugweg ook weer een nodig. Die kan niet vanuit Nederland gemaild worden, omdat je verloskundige niet kan zien hoe het op dat moment met je gezondheid is. Hiervoor moet je dus naar een arts in het land waar je dan bent. Vraag dit goed van tevoren na bij de luchtvaartmaatschappij. Als je een medische indicatie hebt, kan het problemen opleveren om te vliegen. De luchtvaartmaatschappij kan je dan weigeren.

Tips voor reizen tijdens de zwangerschap

Meer informatie

Meer informatie vind je op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering LCR.nl.