Als er iemand doodgaat die je kent, is dat heel naar. Je voelt je waarschijnlijk erg verdrietig. Het kan zijn dat je moet huilen, of misschien ben je juist heel stil.

Ik ben zo verdrietig

Als iemand die je kent is overleden, mag je daar verdrietig om zijn. Dat is heel gewoon. Dat verdriet gaat vanzelf over. Maar het kan wel een tijdje duren. Probeer leuke dingen te doen, ook al heb je er niet zoveel zin in.

Ik hoef niet te huilen. Is dat raar?

Als je niet huilt, is dat niet raar. Het betekent niet dat je niet verdrietig bent. Iedereen gaat op zijn eigen manier met verdriet om. De een huilt, de ander schreeuwt, is heel boos of juist weer heel stil. Alles is goed, als het jou maar helpt.

Praat over je gevoelens

Het helpt om met anderen te praten over je verdriet. Bijvoorbeeld met iemand van je familie, met vriendjes en vriendinnetjes, of met een juf of meester. Vertel hoe je je voelt. Je kunt ook praten over de leuke dingen die je samen hebt meegemaakt.

Schrijf je herinneringen op

Je kunt ook je herinneringen opschrijven in een dagboek, een brief, een gedicht. Of maak er een mooie tekening van. Die kun je bewaren, of meenemen naar de begrafenis of crematie.

Kijk ook eens bij: