Stress is een ander woord voor spanning. Iedereen heeft wel eens last van stress, jonge kinderen ook.

Gezonde stress

Stress is een vorm van spanning die zowel positief als negatief kan zijn. Voor het eerst naar school is voor veel kinderen spannend, maar ook een verjaardagsfeestje kan spannend zijn. Dat is normaal. De spanning wordt ongezond wanneer een kind er last van heeft bij dagelijkse dingen. Zoals bijvoorbeeld niet meer kunnen slapen, opeens weer bedplassen of angst om met andere kinderen te spelen.

Oorzaken van stress

Stress bij jonge kinderen kan komen door bepaalde gebeurtenissen. Zoals bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, een huisdier dat doodgaat, of een verhuizing. Het kan ook komen door omstandigheden zoals armoede, ouders die gaan scheiden, gepest worden, een ouder die langdurig ziek is, of een ouder met een psychische ziekte of verslaving. In het laatste geval kan je kind hulp krijgen via Koppkvo.nl.

Omgaan met stress

De ene gebeurtenis of situatie levert meer stress op dan de andere. En het ene kind kan er beter mee omgaan dan het andere kind. In de basisschoolleeftijd kunnen kinderen door hun ontwikkeling wel steeds beter omgaan met stress. Ook steun uit de omgeving helpt een kind natuurlijk om te gaan met dingen die stress veroorzaken.

Wat kun je als ouder doen?

  • Het helpt kinderen als je als ouder het goede voorbeeld geeft in moeilijke situaties. Laat zelfvertrouwen en verstand zien als je zelf in een spannende situatie zit. Leg dan in begrijpelijke taal uit hoe je dat gedaan hebt.
  • Wees optimistisch. Natuurlijk zonder het verdriet of de angst van je kind te negeren; die mag er gewoon zijn.
  • Probeer je kind niet belasten met je eigen zorgen en emoties, die kun je beter bij andere volwassenen uiten.
  • Help je kind te begrijpen waarom zij of hij spanning voelt en zoek samen naar manieren om rustig te worden
  • Zorg goed voor jezelf als ouder, ontspan, sport en eet gezond. Ook dat is het goede voorbeeld geven van omgaan met stress.