Deze fase staat in het teken van het verder ontdekken van seksualiteit. Meestal gaat dit stap voor stap. De meeste jongeren gaan eerst tongzoenen. Dan voelen en strelen met de kleren aan, gevolgd door vingeren en aftrekken. Daarna geslachtsgemeenschap en orale en (veel minder vaak) anale seks.
Ruim tweeënhalf jaar na hun eerste tongzoen gaan ze voor het eerst met iemand naar bed. Bij sommige jongeren gaat dit sneller, bij andere langzamer.
Relaties
Jongeren in deze leeftijd hebben vaak langer durende relaties. Ook zijn ze emotioneel meer betrokken dan toen zij jonger waren dan 18 jaar. Toch worden op deze leeftijd relaties vaak na een tijd weer beëindigd en wordt er een nieuwe liefde gevonden. Binnen de relatie gaat seks een steeds belangrijke rol spelen. Liefde en seks blijkt voor een groot deel van de jongvolwassenen sterk met elkaar verbonden te zijn.
Online daten
Een deel van de jongeren gebruikt online media voor het krijgen van een relatie of seks. De helft van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar maakt gebruik van datingapps. Ook binnen relaties wordt sociale media gebruikt om met elkaar te communiceren. Met name de eerste stappen in verkering en relaties zetten jongeren makkelijker via chat. Bijvoorbeeld iemand laten merken dat je hem of haar leuk vindt. Latere stappen, zoals iemand beter leren kennen, zetten jongeren makkelijker via persoonlijk contact.
Sexting
Sexting is het maken en versturen van seksueel getinte beelden, zoals naaktfoto’s en filmpjes. Naarmate jongeren ouder zijn, doen ze zelf vaker aan sexting. Ook krijgen ze vaker te maken met sexting door anderen: het ontvangen van naaktfoto’s of filmpjes. Soms gebeurt het dat eigen naaktfoto’s of filmpjes worden doorgestuurd door anderen. Veel jongeren vinden dit vervelend. Het is belangrijk om uit te leggen dat je nooit een naaktfoto of filmpje van een ander mag doorsturen, zonder toestemming van diegene.
Seksuele oriëntatie
Op deze leeftijd weten de meeste jongeren wel of zij hetero-, homo- of biseksueel zijn. Een deel van de homo- en biseksuele jongeren heeft de ‘coming-out’ na het negentiende jaar. Coming out betekent dat ze openlijk voor hun seksuele voorkeur uitkomen. Coming-out speelt levenslang een rol. In elke nieuwe situatie moeten ze opnieuw afwegen of ze open willen en kunnen zijn over de seksuele oriëntatie.
Genderdidentiteit
Bij genderidentiteit gaat het om de vraag of iemand zich een jongen, een meisje, zowel jongen als meisje of geen jongen en ook geen meisje voelt. De meeste jongeren tussen de 18 en 24 jaar geven aan dat hun genderidentiteit overeenkomt met hun geboortegeslacht.
Seksuele gezondheid
De meeste jongeren gebruiken condooms en/of anticonceptie tijdens de eerste keer seks. Het aantal abortussen en tienermoeders neemt nog steeds af. Hetzelfde geldt voor soa’s, op chlamydia na. Dit blijft een veelvoorkomende infectieziekte onder jongeren.
Risico’s
Voor de meeste jongeren zijn de seksuele contacten gewild en vinden deze plaats met wederzijdse instemming. Aan de andere kant gaan jongeren in deze levensfase veel uit en is het middelengebruik hoog. Dit brengt risico’s met zich mee op seksueel gebied. Onder invloed van alcohol vrijen jongeren makkelijker onveilig. Bovendien kan het dan lastiger zijn om seksuele grenzen aan te geven en aan te voelen.