De verloskundige neemt bij je eerste bezoek bloed bij je af voor bloedonderzoek. Het laboratorium onderzoekt je bloed op twee zogenoemde resusbloedgroepen: rhesus D en rhesus c.

Mogelijke uitslagen bloedonderzoek

Het bloedonderzoek is ‘positief’ of ‘negatief’. Postief betekent dat je rhesus D-positief bent en een negatieve uitslag betekent dat je rhesus D-negatief bent. Hetzelfde geldt voor de rhesus c-bloedgroep: je bent rhesus c-positief of rhesus c-negatief. Of je positief of negatief bent, is een kwestie van erfelijkheid, net als de kleur van je haar of ogen.

Gevolg negatieve uitslag

Zwangere vrouwen die ‘negatief’ zijn voor een van deze twee bloedgroepen krijgen tijdens de zwangerschap wat extra aandacht. Zij lopen namelijk het risico om antistoffen te maken tegen het bloed van hun kind. Het kind kan dan bloedarmoede krijgen.

Je hebt bloedgroep rhesus D-negatief

De verloskundige neemt in week 27 van de zwangerschap nog een keer bloed bij je af om vast te stellen of je antistoffen maakt tegen het bloed van je kind. In hetzelfde bloed bepaalt het laboratorium ook de rhesus D-bloedgroep van je kind.

  • Als je kind bloedgroep rhesus D-positief heeft, krijg je een injectie. Deze injectie verkleint de kans dat je antistoffen gaat maken tegen het bloed van je kind. Je krijgt deze injectie twee keer: in week 30 van de zwangerschap en direct na de bevalling. De baby merkt niets van de injectie en loopt geen enkel risico.
  • Als uit het bloedonderzoek blijkt dat je kind net als jijzelf ook bloedgroep rhesus D-negatief heeft, krijg je geen injecties.

De injectie heb je ook nodig na een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een vruchtwaterpunctie, een abortus of een ongeluk. Dus in alle situaties waarin bloed van de vrucht in jouw bloed terecht heeft kunnen komen, is een injectie noodzakelijk. Het is belangrijk dat je de injectie binnen 48 uur toegediend krijgt. Hiermee voorkom je problemen als je later nog een keer zwanger bent.

Je hebt bloedgroep rhesus c-negatief

De verloskundige neemt in week 27 van de zwangerschap nog een keer bloed bij je af. Het laboratorium onderzoekt dit bloed op antistoffen tegen het bloed van je kind. Als het laboratorium antistoffen vindt, krijg je verder onderzoek. De verloskundige geeft je hier meer informatie over.

Meer informatie over de rhesusfactor kun je ook vinden in de folder ‘Zwanger’ die je krijgt van de verloskundige, of op de website RIVM.nl.