Met de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma bescherm je je kind tegen 12 ernstige infectieziekten. Je kind is niet te jong voor een prik. Het afweersysteem van je kind kan de prikken prima aan. Een infectieziekte geeft veel meer problemen!

Lichamelijke reactie op vaccinatie

Kinderen kunnen last krijgen van bijwerkingen na een vaccinatie, maar het hoeft niet. De meeste bijwerkingen beginnen op de dag van de vaccinatie. De plek van de prik kan soms rood, dik of pijnlijk worden. Ook is het niet gek als je kind koorts krijgt, huilerig of hangerig wordt, niet wil drinken en veel slaapt. Meestal duurt dit één of twee dagen. Bij de vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond (met 14 maanden) kan je kind vijf tot twaalf dagen na de prik last krijgen. Soms krijgen kinderen lichte huiduitslag.

Vermoed je dat je kind een andere bijwerking heeft van de prik, dan kun je dit melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.

Kijk voor meer informatie over bijwerkingen en vaccinaties op Rijksvaccinatieprogramma.nl.

Naar de huisarts?

Krijgt je kind meer dan 39 graden koorts, wordt het slap of suf, of maak je je om een andere reden zorgen, bel dan met je huisarts. Dit hoeft geen reactie op de prik te zijn. Misschien is er iets anders mis. Zorg er in elk geval voor dat je kind genoeg drinkt.