Kinderen moeten zowel voor- als achterin een gordel om. Vanaf 17 jaar mogen jongeren autorijlessen nemen.

Beginnersrijbewijs

Vanuit de overheid worden er verschillende maatregelen genomen om jongeren ervan bewust te maken dat veiligheid in het verkeer belangrijk is. Zo is het beginnersrijbewijs ingevoerd. Voor beginnende bestuurders gelden de eerste vijf jaar na het halen van het rijbewijs strengere regels.

Autorijden moet je leren

Je kind heeft zijn of haar rijbewijs gehaald, maar echt autorijden moet het nog leren. Door het vaak te doen, leert je kind dit het snelst. Wanneer je kind net zijn of haar rijbewijs heeft, kun je de eerste keren meerijden. Zo kun je zelf inschatten hoe je kind rijdt en kun je tips geven.

Jonge automobilisten

Jonge automoblisten (18-24 jaar) zijn vaker bij een ongeluk betrokken dan andere leeftijdsgroepen. Er zijn verschillende gedragingen die dit veroorzaken, zoals:

  • te hard rijden;
  • rijden onder invloed;
  • rijden zonder veiligheidsgordel;
  • oververmoeidheid;
  • (handsfree) bellen achter het stuur.

In het donker rijden

De meeste ongelukken met jongeren en autorijden gebeuren ’s nachts en in het weekend. Als jongeren net hun rijbewijs hebben, is het daarom niet verstandig dat ze meteen ook ’s nachts gaan rijden. Voordat je ze ’s nachts naar een discotheek laat rijden, kun je eerst zelf eens met hen in het donker gaan rijden.

Alcohol

Het is verstandig je kind nog maar eens uit te leggen dat alcohol en autorijden absoluut niet samengaan. Om deze reden is dan ook het puntenrijbewijs ingevoerd door de overheid. Word je binnen vijf jaar twee keer veroordeeld voor rijden met te veel alcohol op? Dan moet je je rijbewijs inleveren. Waarschuw je kind niet alleen voor de strafbaarheid. Belangrijkste boodschap: met alcohol op kun je ongelukken veroorzaken.