Vapen betekent dampen. Het is de populaire naam voor het roken van een e-sigaret. Die wordt dan ook een vape genoemd. Doordat vapes er cool uitzien en er vapes met allerlei smaakjes zijn, zijn ze aantrekkelijk voor steeds jongere kinderen.

Wat is vapen?

De meeste wegwerp-vapes zien eruit als een markeerstift. Er zit een vloeistof in (e-liquid), die wordt verwarmd. De damp, die daardoor ontstaat, adem je in alsof je een sigaret rookt. In de vloeistof zit geen tabak, maar meestal wel nicotine en andere schadelijke stoffen. Een vape bevat ongeveer 500 pufjes.

Smaakjes

Er zijn vapes met tabakssmaken, maar ook honderden andere smaken, vooral snoepsmaken: suikerspin, marshmellow, aardbei, perzik, enzovoort. Heel aantrekkelijk voor jongeren! Vanaf 1 juli 2023 is het verboden om die smaakjes toe te voegen aan vapes. Maar de voorraden mogen nog wel verkocht worden tot 1 oktober 2023.

Als het verbod ingaat, mogen er alleen vapes met tabakssmaken worden verkocht. Die zouden rokers kunnen helpen af te komen van het roken van sigaretten.

Verkoop verboden

Net als sigaretten mogen ook vapes niet verkocht worden aan jongeren, die nog geen 18 jaar zijn. Dat geldt ook voor vapes zonder nicotine. Helaas is er via social media en op het schoolplein een levendige handel in vapes.

Effecten op de hersenen

Vapen met nicotine heeft bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen invloed op de hersenen. Tussen 10 en 24 jaar zijn die nog volop in ontwikkeling. Het deel van de hersenen dat gevoelig is voor beloningen is al wel ontwikkeld. Daarom werken die smaakjes in vapes zo goed. Maar uit onderzoek blijkt dat als kinderen en jongeren nicotine gebruiken, ze later meer kans hebben op:

  • verslaafd raken aan andere drugs of alcohol;
  • stemmingsstoornissen, zoals angststoornissen en depressie;
  • plotseling en zonder nadenken dingen doen;
  • slecht en minder lang kunnen concentreren.

Ongezond

Kinderen en jongeren denken niet snel dat vapen schadelijk is. Dat komt door de lekkere smaakjes en doordat vapen niet stinkt, zoals het roken van een gewone sigaret.

Vapen is minstens zo verslavend als het roken van sigaretten. Dat komt door de nicotine. Maar ook de vapes zonder nicotine zijn schadelijk. Het inademen van de schadelijke stoffen in de damp kan de luchtwegen irriteren of beschadigen. Ook kan je kind last krijgen van hartkloppingen, duizeligheid, een hoge bloeddruk en zelfs epileptische aanvallen.

Bovendien blijkt in de praktijk dat jongeren die vapen ook vaker gaan roken.

Praat met je kind

Als je over de gevaren van roken praat met je kind, heb het dan ook over vapen en snus. Behalve over het ongezonde ervan, kun je ook praten over de kosten. Zo’n vape kost best wel wat. Wil je kind daar het zakgeld aan besteden? Of de inkomsten van de krantenwijk of het vakken vullen ervoor gebruiken?

Wil je kind vapen omdat ‘iedereen het doet’? Groepsdruk kan een rol spelen om te gaan roken, drinken of vapen. Je kind moet leren eigen keuzes te maken en weerbaar te worden.

Filmpjes op TikTok

Het Trimbos-instituut heeft voorlichtingsfilmpjes gemaakt om jongeren goed te informeren en te waarschuwen over de risico’s van vapen, roken en snus, De TikTokfilmpjes zijn o.a. te zien via de link op Trimbos.nl. Jongeren stellen vragen aan experts over de risico’s op gezondheidsschade en verslaving. Ook vertellen influencers hoe de tabaksindustrie hen benadert om vapen te promoten.

Meer informatie