Heb jij soms het gevoel dat er (te) veel van je verwacht wordt? Dat je moet voldoen aan het perfecte plaatje, zodat je je kansen voor je toekomst vergroot? Of leg jij jezelf veel druk op, omdat je vindt dat je goed moet presteren? Die prestatiedruk kan hoog oplopen. Hoe kun je daar het best mee omgaan?

Alles voor een mooi cv

Veel jongeren weten nog niet wat ze later willen worden. Omdat ze alle mogelijkheden zoveel mogelijk open willen houden, kiezen ze op school voor een ‘zwaar’ vakkenpakket. Misschien voel je je verplicht om er ook nog van alles naast te doen. Bijvoorbeeld de schoolkrantredactie of de leerlingenraad. Je doet alles voor een zo mooi mogelijk cv. Een cv is een soort samenvatting van je levensloop, waarin onder andere je opleiding, je werkervaring en je hobby’s staan. Met een mooi cv heb je meer kans op een opleidingsplek of een baan.

Te veel druk zorgt voor stress

Veel jongeren kunnen eigenlijk niet goed aangeven wanneer de druk om te presteren te groot wordt. Zij durven er niet over te praten met hun ouders of vrienden. Sommigen jongeren hebben zelfs het gevoel dat de druk juist bij hun ouders vandaan komt, omdat zij zo veel van hun kinderen verwachten.

Het kan zijn dat je denkt dat je vrienden nergens last van hebben en dat zij de druk niet voelen. Het voelt alsof je de enige bent. Misschien ben je zelfs jaloers op anderen, omdat het lijkt alsof zij zonder moeite alles voor elkaar krijgen.

Sommige jongeren denken dat ze maar gewoon door moeten gaan, want dat doet toch iedereen? Door deze vorm van groepsdruk durf je er misschien niet over te beginnen tegen je vrienden. Je blijft met je zorgen zitten en dat kan je echt ongelukkig maken. Je schaamt je misschien, omdat je denkt dat je de enige bent die het moeilijk vindt om alles goed te doen. Sommige jongeren ervaren zo’n prestatiedruk, dat ze er zelfs ziek van worden.

Je bent niet de enige

Veel jongeren hebben last van prestatiedruk. Ze hebben vooral veel stress tijdens een toetsweek of voor hun examens. Maar er zijn ook jongeren die een constante druk voelen om te presteren. Te veel stress is niet gezond. Het kan zelfs een burn-out veroorzaken. Hoe kun je het beste omgaan met prestatiedruk?

Tips

  • Begin eens een gesprek met je vrienden om erachter te komen hoe zij hierin staan. Zo kun je elkaar ook helpen. Bijvoorbeeld door samen huiswerk te maken. Je kunt van elkaars studiemethode leren en je kunt ook samen ontspannen. Stop af en toe met het harde werken en kijk samen lekker naar een goede film!
  • Ga op zoek naar een leuke vervolgopleiding. Het geeft vaak rust als je weet wat je na je school wilt gaan doen. Je hebt dan een duidelijk doel voor ogen. Misschien zijn al die nevenactiviteiten voor je cv helemaal niet nodig. Dat kan een groot deel van de druk wegnemen.
  • Heb jij erg veel stress door school? Schakel hulp in. Praat erover met je ouders, docent en vrienden. Misschien helpt het als je huiswerkbegeleiding krijgt. Een huiswerkbegeleider kan je helpen met goed plannen, zodat er ook tijd over blijft om te ontspannen.
  • Voel je extra prestatiedruk door je ouders? Praat erover met ze! Vinden zij echt dat jouw hele dag gevuld moet zijn met activiteiten die goed zijn voor je cv? Misschien is dat helemaal niet waar, maar denk je het alleen maar.
  • Probeer de druk los te laten. Als jij merkt dat school alleen al genoeg voor je is, dan hoef je er geen extra dingen naast te doen. Neem het jezelf niet kwalijk als je niets extra’s doet naast school: dat is echt niet erg!