Kinderen in de peuterleeftijd zetten grote stappen in hun ontwikkeling.
Peuters gaan beseffen dat ze een eigen persoon zijn. Ze gaan beter praten, denken en onthouden en hun geweten gaat zich ontwikkelen. Ze moeten hiervoor heel veel oefenen, veel dingen kunnen ze nog net niet. De dagen met je peuter kunnen druk zijn en ruzietjes en problemen opleveren waar je misschien wel wat tips bij kunt gebruiken. Probeer steeds op een positieve manier met je kind om te gaan. Dan heb je waarschijnlijk ook het meeste plezier samen. Kinderen die positief worden opgevoed, hebben een grote kans om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Het gaat om steunen, stimuleren en sturen.
Steun geven aan je peuter
Je kind heeft materiële dingen nodig zoals kleren, eten en zorg, maar ook steun in de vorm van warme aandacht en emotionele veiligheid! Je kunt peuters op verschillende manieren steunen. Zorg voor een veilige omgeving voor je kind. Als je kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, zal het veel gaan ontdekken en uitproberen. Kijk en luister goed naar je kind en vertel dat je begrijpt hoe het zich voelt. Want daar heeft je kind zelf nog niet genoeg woorden voor.
Stimuleren
Peuters willen graag dingen zelf doen; ze zijn druk bezig zelfstandiger te worden. Dat vraagt veel geduld en uithoudingsvermogen van jou als ouder. Door je kind te stimuleren kun je het hele gezin helpen om goed door deze ‘eigenwijze’ fase te komen. Stimuleren betekent je peuter prijzen, de ruimte geven om zelf dingen te proberen en de kans geven om iets van jou te leren. Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Je kind moet eraan toe zijn om iets nieuws te leren.
Sturen
Peuters hebben sturing nodig; ze moeten leren omgaan met regels en grenzen. Hoe kun je een peuter die soms behoorlijk koppig kan zijn het best sturen? Dat kan door je peuter duidelijkheid te bieden, heldere regels te stellen en een positieve insteek te kiezen.
Goed voor jezelf zorgen
Zorg ook goed voor jezelf. De opvoeding van je kind wordt daar ook makkelijker en leuker van. Als ouder en mens heb je je eigen wensen en behoeften. Als je luistert naar je eigen behoeften, kun je makkelijker geduldig en consequent zijn. Bovendien kun je dan makkelijker aandacht geven aan je kind op de juiste momenten.
Nooit slaan!
Geef je kind nooit een klap als je boos bent. Het doet pijn en is schadelijk voor het lichaam, voor het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen. Slaan is dan ook verboden. Een kind leert er niets van.
Kijk ook eens bij:
- Positiefopvoeden.nl – informatie over hoe je de basisprincipes van het positief opvoeden kunt toepassen.