Als je seksueel misbruikt bent in je jeugd, ben je één keer of vaker aangerand of verkracht door een volwassene. Dat kan zijn door een familielid (dan heet het incest), maar ook door een leraar, oppas, trainer of een onbekende.

De dader is schuldig

Wanneer je ooit misbruikt bent, kun je last hebben van schuldgevoelens. Misschien denk je dat het door jezelf komt dat het is gebeurd en voel je je schuldig. Jou valt niets te verwijten. De dader is schuldig, hij of zij had geen misbruik van jou mogen maken.

Gevoelens en gevolgen

Als je misbruikt bent, kan dat traumatisch voor je zijn. Je kunt lichamelijke klachten hebben zoals hoofdpijn, buikpijn, een soa hebben of zelfs zwanger zijn. Je kunt je ook vies, vernederd, schuldig en bang voelen.

Het kan ook zijn dat je het misbruik hebt weggestopt. Dan kan het jaren later alsnog naar boven komen. Ook als je ouder wordt, kun je hier dus nog behoorlijk last van hebben.

Praten met een hulpverlener

Als je misbruikt bent of nog steeds misbruikt wordt, wil je daar misschien liever niet over praten. Toch is het belangrijk dat je iemand vertelt wat jou is aangedaan. Praat met een hulpverlener van het Centrum Seksueel Geweld bij jou in de buurt. Je kunt met hen praten, ook al is het enige tijd geleden.

Je kunt ook naar de huisarts gaan of met een Sense verpleegkundige afspreken. Of bel of chat (anoniem) met Sense.info: 0900-4024020, of met De Kindertelefoon: 0800-0432. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.