Je kunt overwegen om een bad te huren om in te bevallen. In je eigen bad bevallen is niet mogelijk.

Voor een waterbevalling is het wel nodig dat je thuis een kamer hebt die goed verwarmd kan worden en die is voorzien van een stevige vloer die een groot gewicht kan dragen, in verband met het gewicht van het water. Vraag aan je verloskundige of je in het water kunt bevallen.

Een bijzonder bad

Het bad dat je huurt is geen gewone badkuip. Het is een stuk groter en voorzien van een nette, schone hoes, die na het huren weer ververst wordt. Je vult het bad zelf met warm water.

De grootte is ongeveer 1,80 bij 1,50 meter. Die grootte is ook wel nodig, omdat je er ook in moet kunnen bewegen. Sommige baden hebben een apart zitje, zodat je partner ook in bad kan gaan zitten.

Warm water verzacht de weeënpijn

Een goede reden om te kiezen voor een bevalling in warm water is dat het de pijn van de weeën verzacht. Warm water ontspant. Ook als je niet in het water bevalt is het een goed idee om een warm bad te nemen als je weeën hebt. Dat verlicht de pijn. Het zorgt er ook vaak voor dat de weeën goed doorzetten.

Veilig voor de baby

Veel vrouwen zijn ten onrechte bang dat de baby water binnenkrijgt bij de geboorte. Het water is ongeveer op lichaamstemperatuur en daardoor voelt de baby nog geen impuls om te gaan ademen. Voor moeder en baby kan deze manier van bevallen wat soepeler zijn dan ‘droog’ bevallen.