Voor de meeste mensen is het heerlijk om na een drukke periode lekker op vakantie te gaan met het hele gezin. Wel is het belangrijk om het goed voor te bereiden.

Samen voorbereiden

Voor kinderen is op vakantie gaan of een verre reis maken op een leuke manier spannend. Je kunt je kind betrekken bij waar jullie naartoe gaan en wat jullie gaan doen.

  • Kijk eens samen op internet of in een atlas. Zoek informatie over het land of de omgeving waar jullie heen gaan.
  • Praat met je kind over waar jullie zullen slapen en wat er te zien zal zijn.
  • Welke taal spreken de mensen in dat land? Hoe klinkt dat?
  • Wat verwacht je kind van de vakantie? Waar heeft je kind zin in of juist niet?

Dergelijke gesprekjes helpen je kind vooruitdenken. Het is goed voor de sfeer en leerzaam.

Voor vertrek

Voordat je vertrekt, moet je zelf natuurlijk ook nog het nodige voorbereiden. Wat neem je allemaal mee? Heb je de juiste zonnebrandcrème? Als je naar het buitenland gaat, moeten je kinderen een eigen paspoort hebben. Denk ook aan een goede reisverzekering en vraag bij de juiste instanties of er nog inentingen nodig zijn.

Kijk voor meer informatie over reisadviezen en vaccinaties op de website van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering: LCR.nl.

Wat kun je doen?

Je kunt samen allerlei leuke activiteiten ondernemen, zoals uitwaaien op het strand bij Egmond aan Zee, plezier beleven in een pretpark, wandelen op de Veluwe of een oude kerk bezoeken in Zuid-Frankrijk.

Soms kan het gebeuren dat het niet lukt om vrij te krijgen van je werk tijdens de schoolvakantie van je kind. Je kunt dan op een ander moment op vakantie gaan, maar misschien vindt je kind het ook leuk om in de zomer naar een vakantiekamp te gaan.