Je kunt er ook voor kiezen om op vakantie te gaan zonder jullie kind dat extra zorg nodig heeft. Deze keuze kan voor gemengde gevoelens zorgen.

Alles goed geregeld

Als je zonder je kind op vakantie gaat, is het belangrijk dat alles goed geregeld is. In de vakanties bieden veel zorginstellingen logeerweken aan. Een logeerweek kan betaald worden vanuit het zorgbudget. Soms is het ook mogelijk om iemand uit jullie omgeving of een professionele zorgverlener te vragen om in jullie huis te verblijven en de zorg over te nemen.

Achtervang

Gaan jullie iets verder weg, dan kan het verstandig zijn om ook een achtervang te regelen. Iemand die gebeld kan worden bij nood en snel ter plaatse kan zijn als dat nodig is. Dit kan iemand uit jullie omgeving zijn, maar ook professionele zorgverleners kunnen vaak tegen een kleine vergoeding stand-by staan.

Schuldgevoelens

Misschien wil je wel zonder je kind op vakantie, maar vind je het moeilijk. Het liefst ga je met het hele gezin. Je kunt je schuldig voelen en je kind erg missen als het niet bij je is. Dat is heel begrijpelijk. Tegelijkertijd geeft het jullie als gezin ook de kans om even op adem te komen. Als er broers en zussen in het gezin zijn, kunnen zij nu even de volle aandacht krijgen. En daarna kun je er weer met volle aandacht en zorg voor je andere kind zijn.

Verwenvakanties voor je kind

Het kan helpen als je weet dat je kind ondertussen ook een leuke en fijne tijd heeft. Er zijn verschillende organisaties die jullie kind een geheel verzorgde vakantie aanbieden, zoals Heppievakanties.nl en Ycamps.nl. Tijdens deze vakanties hoeven jullie als ouders niet aanwezig te zijn. Een team van professionals en/of vrijwilligers verzorgt jullie kind en er worden allerlei leuke activiteiten gedaan.