Als je ouders gaan scheiden verandert er waarschijnlijk veel voor je. Gelukkig telt jouw mening ook mee!

Vertel wat jij graag wilt

Als je nog geen 18 bent, mag je nog niet zelf beslissen waar je gaat wonen of hoe vaak je je vader of moeder ziet. Maar jouw mening telt wel mee.

De rechter zal je tijdens een kinderverhoor (bekijk ook het filmpje hieronder!) vragen wat jij vindt van de situatie en wat jij het liefst zou willen. Daarna neemt hij een beslissing over wat hij het beste vindt voor jou.

Een brief schrijven

Je bent niet verplicht om met de rechter te praten. Je mag ook een brief schrijven als je dat liever wilt. De Kinderrechtswinkel kan je hierbij helpen. Je kunt bellen, chatten of bij hen langsgaan.

Ik ben bang dat ik mijn ouders pijn doe

Durf je niet zo goed je mening te geven, omdat je bang bent dat je je vader of moeder pijn doet? Bedenk dan dat allebei je ouders jou het liefst gelukkig zien. Blijf daarom jezelf en praat over je gevoelens.

Je hebt recht op informatie

Als kind van gescheiden ouders heb je recht op alle informatie die voor jou belangrijk is.

Als de rechter een beslissing neemt, moet hij uitleggen wat dat voor jou betekent. En als jij jouw wensen vertelt aan de rechter, moet hij uitleggen wat die wensen voor jullie dagelijkse leven kunnen betekenen. Heb je vragen? Stel ze dan dus gewoon!

Ik word bijna 18

Als je 18 wordt, ben je meerderjarig en mag je wel zelf bepalen waar je gaat wonen en wanneer je je ouders ziet.

De afspraken die voor je achttiende gemaakt zijn, gelden dan niet meer. Wel moeten je ouders je nog financieel ondersteunen tot je 21 bent.

Kijk ook eens bij:

Filmpje: Je mening telt! – Het kinderverhoorBron: Villa Pinedo
Ga mee met Susan en Esther naar de kinderrechter en bekijk hoe zij het gesprek ervaren.