Heb je al eens nagedacht over orgaandonatie? Nadenken over orgaandonatie betekent nadenken over leven en dood. Misschien vind je het wel naar om daarover te denken. Toch is het goed om het wel te doen, want vanaf de zomer van 2020 geldt er een nieuwe donorwet.

Wat is orgaandonatie?

Een orgaandonor stelt zijn organen beschikbaar na zijn dood. De organen worden dan gebruikt om te worden getransplanteerd bij andere mensen. Soms kan een donor met zijn organen verschillende mensen redden. Bijvoorbeeld met een hart, twee nieren of een alvleesklier. Er staan altijd meer mensen op de wachtlijst voor een transplantatie, dan dat er organen van donoren beschikbaar zijn.

Wat betekent de donorwet?

In de donorwet staat dat iedereen van 18 jaar en ouder een oproep krijgt om zich te laten registeren in het donorregister. Wil je orgaandonor worden? Dan geef je toestemming en komt dat achter je naam te staan. Je kunt in het donorregister ook aangeven welke organen of weefsels je niet wilt doneren. Bijvoorbeeld niet je hart of je huid.

Als je niet reageert

Als je niet reageert op de oproep krijg je na zes weken weer een brief. Reageer je dan nog niet, dan komt er achter je naam ‘geen bezwaar’ te staan. Het verschil met de oude donorwet is dat je nu automatisch ‘geen bezwaar’ achter je naam krijgt als je niet reageert. Onder de oude wet betekent niet registreren juist: ‘wel bezwaar’.

Geen bezwaar

Als er ‘geen bezwaar’ achter je naam staat, mogen artsen ervan uitgaan dat jouw organen na je dood gebruikt mogen worden voor transplantatie. Nabestaanden kunnen dat soms nog wel tegenhouden, maar alleen als ze hiervoor een hele goede reden hebben.

Orgaandonatie en je geloof

Orgaandonatie is een onderwerp waar veel religies mee worstelen. Ook binnen de islam en het christelijke geloof.

Bij de vraag of je je organen mag afstaan na je dood, draait het om twee ethische vragen:

  • Moet je lichaam na je dood intact blijven?
  • Is het afstaan van een orgaan juist een daad van naastenliefde, omdat je het leven van iemand redt?

Binnen de verschillende religies zijn de meningen verdeeld. Praat erover met mensen die in jouw geloof belangrijk voor je zijn.

18 jaar

De nieuwe donorwet geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder. Daarom is het belangrijk om er al vroeg over na te denken. Weet je nog niet wat je wilt? Dan is dat helemaal niet erg. Praat erover met je familie en vrienden. Neem de tijd om een goede beslissing te nemen. Je kunt je keuze ook altijd weer veranderen.

Orgaandonatie of wetenschap?

Je kunt na je dood je lichaam ook beschikbaar stellen aan de wetenschap. Dat staat los van het donorregister. Als je als orgaandonor in het register staat, gaat orgaandonatie altijd voor.

Tips

  • Lees meer over dit onderwerp op Donorwise.nl, Rijksoverheid.nl en TransplantatieStichting.nl
  • Praat erover met je vrienden en familie.
  • Denk goed na over je keuze, neem hier ook de tijd voor.
  • Ken je keuzes. Je hoeft niet gelijk alles te doneren. En je kunt je keuze later altijd weer veranderen.