Heeft je kind rode en geïrriteerde billetjes? Natte en vieze luiers kunnen bij baby’s snel uitslag geven.

Hoe voorkom je luieruitslag?

  • Smeer de billetjes na het verschonen eventueel dun in met wat zinkzalf. Dat beschermt de huid tegen scherpe stofjes uit de plas en poep. Er zijn ook andere crèmes die goed beschermen. Vraag hiernaar op het consultatiebureau.
  • Wordt de huid toch rood? Maak de huid schoon met zachte babydoekjes (zonder alcohol en parfum) of een zachte washand met lauw water en smeer een indrogende crème zoals zinkoxide crème op de rode plekken. Doe dit iedere keer na het verschonen van de luier. Zo krijgt de huid de kans om te herstellen.
  • Laat je baby vaak een paar minuten zonder luier liggen, in zijn blote billetjes. De huid kan dan goed drogen.

Naar de huisarts?

Luieruitslag gaat meestal vanzelf over als je adviezen hierboven opvolgt. Gebeurt dit niet en ontstaan er open plekjes op de huid? Vraag dan advies bij de Jeugdgezondheidszorg of de huisarts.

Breidt de uitslag zich ondanks het opvolgen van de adviezen uit? Dan kan het zijn dat je kind een schimmelinfectie heeft. Vraag bij het consultatiebureau van de jeugdgezondheidszorg welk middel je daarvoor kunt kopen bij de apotheek.

Ook spruw in de mond kan luieruitslag veroorzaken. Bij borstvoeding heb je als moeder dan vaak ook een stekende pijn in je borsten. Ga in dit geval naar de huisarts! De zalf, die de huisarts voorschrijft, kan zowel voor je borsten als voor de billen van je baby gebruikt worden.

Op Huidhuis.nl vind je meer informatie over luieruitslag