Ieder lichaam ontwikkelt zich in een eigen tempo. Schrik niet als het geslachtsdeel er anders uit ziet dan je gewend bent. Zolang je peuter geen pijn heeft, hoef je je geen zorgen te maken over het uiterlijk.

Indaling van de zaadballen

Normaal gesproken vindt de indaling van de zaadballen in de balzak plaats voor het tweede levensjaar. Soms vindt er geen indaling plaats of daalt er maar een zaadbal in. De andere blijft dan achter in de lies of in de buikholte. Dit kan later problemen opleveren met de vruchtbaarheid.

Zijn de zaadballen van je peuter met twee jaar nog niet ingedaald? Soms kan dat zo lijken. Na twee jaar worden de zaadballen namelijk heel makkelijk het lieskanaal ingetrokken: dat is een beschermingsreflex. Vaak is er dus niets om je zorgen over te maken. Als je twijfelt, bespreek dat dan met de Jeugdgezondheidszorg. Zij kunnen je vertellen wat eraan gedaan kan worden.

Vastzittende voorhuid

Bij de geboorte vormen de voorhuid en de eikel van de penis nog een geheel. In de eerste jaren raakt de voorhuid los van de eikel. Dit gebeurt vanaf 3 jaar. Probeer niet zelf de voorhuid los te maken en maak alleen de plekken schoon waar je bij kunt. De meeste jongens hebben op 6-jarige leeftijd een losgeraakte voorhuid.

Door een beschadiging of ontsteking kan een verkleving van de voorhuid ontstaan. Let op of je kind daardoor klachten krijgt. Misschien heeft je zoon pijn of bolt de voorhuid tijdens het plassen op tot een ballonnetje. Het kan ook gebeuren dat de straal urine wordt onderbroken tijdens het plassen. Het is verstandig om deze klachten bij de Jeugdgezondheidszorg of met de huisarts te bespreken.

Verkleving van de schaamlippen

Bij meisjes zijn de schaamlippen soms voor een deel aan elkaar verkleefd. Hier kun je beter niets aan doen; het laat vanzelf los.

Hygiëne

Je kunt de piemel of vagina van je peuter gewoon met water wassen. Gebruik geen zeep. Let op dat de plooitjes goed schoon en droog zijn. Bij een jongen hoeft de voorhuid nog niet teruggetrokken te worden. Dat kan pas als de voorhuid loskomt van de eikel, ergens tussen het derde en het zesde jaar.

Intersekse

Soms zijn de geslachtskenmerken van een kind onduidelijk. Als je kind een vorm van intersekse heeft, kan dat verwarrend en moeilijk zijn voor ouders. Hoe ga je er mee om? Wat vertel je aan je kind en aan je omgeving? Lees de ervaringsverhalen van andere ouders in de verhalenbundel van Seksindepraktijk.nl.