De hik is een heel gewoon verschijnsel. Ook bij baby’s. In de buik hebben baby’s soms al de hik. Als je baby vaak en lang de hik heeft, kan dat natuurlijk best vervelend zijn.
Wat is de hik?
- De hik is een plotselinge samentrekking van het middenrif (de spier tussen buik en longen die we gebruiken bij het ademhalen).
- De hik ontstaat vaak door te snel eten of drinken.
- Het is onschuldig en gaat meestal vanzelf over.
De oorzaak van de hik
Als je baby te snel eet of drinkt of plots veel lucht hapt, kan hij al snel de hik krijgen. Maar vaak is de hik van je baby onverklaarbaar. Bij jonge kinderen reageert het middenrif waarschijnlijk nog makkelijk op prikkels.
Wat kun je doen aan de hik?
De hik gaat meestal vanzelf weer over. Het kan helpen om de baby rechtop te houden. Hikt je baby vaak? Probeer ervoor te zorgen dat je kind minder lucht binnen krijgt tijdens de voeding. Zo kun je de hik misschien voorkomen.
- Las pauzes in tijdens het drinken. Laat je kind even boeren.
- Krijgt je kind flesvoeding? Maak dan het gaatje van de speen iets kleiner.
- Probeer eens een andere houding tijdens het voeden. Bijvoorbeeld wat rechterop.
Wanneer is de hik reden om naar een arts te gaan?
Blijft je baby veel hikken en zijn er nog andere problemen, zoals veel huilen of slecht slapen? Vraag dan advies aan het consultatiebureau of de huisarts. Het vele hikken kan ook komen door een verborgen reflux. Bij een reflux vloeit de maaginhoud terug de slokdarm in.