De Jeugdgezondheidszorg heeft als taak gezondheidsproblemen van kinderen te signaleren en zo mogelijk te voorkomen. Zij doet dit door de groei en ontwikkeling van kinderen te volgen en gebruikt hiervoor het digitale dossier jeugdgezondheidszorg waarin gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind genoteerd worden.

Van papier naar digitaal

Vanaf juli 2010 hebben alle kinderen van 0 tot 19 jaar een digitaal dossier dat hun papieren dossier vervangt. Het digitale dossier wordt aangemaakt bij het eerste contact met de Jeugdgezondheidszorg en wordt bijvoorbeeld gebruikt door het consultatiebureau en de jeugdarts (schoolarts). Als je kind verhuist of naar een andere school gaat, gaat het dossier naar de afdeling Jeugdgezondheidszorg, die zorg draagt voor de gezondheid van de jeugd in dat gebied of op die school. De school zelf heeft geen toegang tot dit dossier, informatie kan alleen gedeeld worden in overleg met het kind of de ouder. Bespreekt jouw kind iets dat privé is met een arts, dan zal ook dit niet gedeeld worden met school en soms ook niet met jou als ouder.

De voordelen van een digitaal dossier

Digitale dossiers zijn beter leesbaar dan handgeschreven dossiers. Gegevens kunnen beter en veiliger worden overgedragen. Dat is belangrijk, want kinderen verhuizen, wonen soms op twee adressen of krijgen een andere arts of verpleegkundige. Voor het overdragen van dit dossier moet jij als ouder altijd eerst toestemming geven.

Inzage

Het digitale dossier van je kind wordt alleen gebruikt door zorgverleners zoals jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen die werkzaam zijn in de jeugdgezondheidszorg. Als ouder heb je recht op inzage in het dossier van je kind.

Kijk voor meer informatie over het digitale dossier op Rijksoverheid.nl .