De meeste scholen besteden veel aandacht aan een gezonde voeding. Scholen vragen vaak ook van jou als ouder om hier rekening mee te houden.

Tussendoortjes en overblijven

  • Geef net zo veel mee als je kind thuis eet.
  • Zorg voor variatie: geef ook eens ander brood mee. Bijvoorbeeld een bruin broodje, een krentenbol of een muesliboterham.
  • Geef geen bederfelijke vleeswaren mee, zoals rosbief, fricandeau en filet americain. Dit soort beleg bederft snel als het een hele ochtend in het broodtrommeltje zit.
  • Geef je kind ook groente of fruit mee, bijvoorbeeld een appel of wortels.

Trakteren

Trakteren is een feest! Je kind wil natuurlijk dat iedereen in de klas zijn of haar traktatie leuk en lekker vindt. Met 30 kinderen in een klas krijgen ze elke week wel een traktatie. Dus wil de school en jij als ouder waarschijnlijk ook dat je kind gezond trakteert. Maak iets moois van groente en fruit, een doosje rozijntjes of ga aan de slag met zoute krakelingen. In de zomer kun je ook waterijsjes trakteren. Houd ook rekening met bepaalde diëten, allergieën, intoleranties en religies van klasgenootjes. Islamitische kinderen mogen bijvoorbeeld geen boterhamworst, omdat het varkensvlees is.

Fruit en groente in de klas

Op sommige basisscholen wordt gratis schoolmelk en/of groente en fruit aangeboden. Deze projecten zijn bedoeld om kinderen gezonde voeding aan te bieden op school. Je kunt zelf aangeven of je dit wilt voor je kind.

Is jouw kind een lastige eter? Op school willen kinderen met hun klasgenoten vaak meer voedsel proberen dan thuis. Zo’n schoolproject helpt dus om je kind op jonge leeftijd gezonde voedingsgewoonten bij te brengen. Met ‘Schoolgruiten’ eten de kinderen minstens twee keer per week klassikaal een bakje groente en fruit. De meester of juf besteedt op een leuke manier aandacht aan gezonde voeding.

De groente en het fruit kunnen door een leverancier geleverd worden, maar het is ook mogelijk dat gevraagd wordt je kind zelf ‘gruiten’ mee te geven, dat dan in de klas gedeeld wordt.

Meer informatie lees je op Schoolmelk.nl en euschoolfruit.nl.