Door huid op huid contact kan je kind genitale wratten krijgen. Genitale wratten zijn wratjes op de penis, de vagina en ook vaak bij de anus. Ze zijn niet gevaarlijk en gaan meestal na verloop van tijd vanzelf over.
De wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (hpv). Dit is een veel voorkomend virus. De meeste mensen hebben er geen last van. Dan heeft hun afweersysteem dit virus snel onder controle en ontstaan er nooit wratjes.
Hoe loop je genitale wratten op?
Hpv zit in de huid van de schaamstreek of rond de anus. Je loopt dit virus op door contact van huid op huid. De kans op overdracht is het grootst als er wratten aanwezig zijn. Heeft je kind er last van, adviseer dan om er zo min mogelijk aan te zitten.
Ook als iemand geen wratten heeft, kan er wat virus uit de huid komen. Ook dan kan het virus soms worden overgedragen. Een enkele keer loopt iemand wratten op buiten seksueel contact om. Bijvoorbeeld door een handdoek of washandje te gebruiken van iemand die ermee besmet is.
Condooms bieden de beste bescherming tegen wratten, maar nooit helemaal. Het virus kan zich ook in de huid buiten de condoomrand bevinden.
Klachten bij genitale wratten
- Het duurt meestal een paar weken tot zo’n acht maanden voordat de wratten ontstaan. Het begint met kleine wratjes die vaak groter worden. Ze kunnen jeuken.
- Soms zie je de wratjes niet, doordat ze bijvoorbeeld in de anus of vagina zitten.
- Heel soms kunnen de wratjes ook in de mond zitten, maar dat komt weinig voor.
Testen en behandelen van genitale wratten
De wratten worden op het oog vastgesteld door de huisarts of de GGD (Sense). Ze hoeven niet altijd behandeld te worden.
Als iemand last heeft van de wratten, dan schrijft een arts meestal een soort aanstipvloeistof voor. Met die vloeistof kun je de wratten verwijderen. Maar er zijn ook andere manieren, zoals bevriezen met stikstof.
Het virus zelf blijft achter in de huid. Het is aan het eigen afweersysteem om het virus goed onder controle te krijgen. De wratten kunnen na een goede behandeling dus later nog eens terugkomen.
Wat als je kind denkt genitale wratten te hebben?
Heeft je kind last van wratten in de schaamstreek, laat het dan een afspraak maken bij de huisarts of bij het soa-spreekuur van de GGD (Sense). De huisarts of de GGD (Sense) kunnen een behandeling voorschrijven. Ook kunnen ze als dat nodig is op andere soa’s testen.
Op Sense.info kan je kind een afspraak maken bij een soa-spreekuur in de buurt.