Als je kind een lastige of kleine eter is, kan dat zorgen geven. Kinderen hebben veel goede bouwstoffen, vitamines en mineralen nodig om fit te blijven en te groeien. Daarom is het in ieder geval verstandig om je kind gezonde voeding te geven.

Minder of een wisselende eetlust

Na 12 tot 18 maanden neemt de snelle groei van je kind af. Daardoor kan het minder eetlust hebben dan in het eerste jaar. Kleinere porties zijn nu voldoende om goed te groeien. Totdat je kind (bijna) volwassen is, wisselen periodes van veel en minder eten elkaar geregeld af. Dit is afhankelijk van de ontwikkeling en de groei die je kind doormaakt.

Geen zorgen

Peuters hebben een eigen willetje en kunnen goed ‘nee’ zeggen, ook tijdens het eten. Maak je je zorgen, omdat je kind weinig eet? Dat is niet nodig als je kind goed groeit, veel speelt, vrolijk en levendig is en regelmatig plast en poept. Als je je toch zorgen maakt, vraag dan advies bij de Jeugdgezondheidszorg. Daar zullen ze je kind ook wegen en meten en samen met je de groeicurve bekijken.

Tips voor peuters die weinig eten

Peuters willen de wereld verkennen en gunnen zich soms weinig tijd om te eten. Peuters eten niet voor de gezelligheid. Ze eten omdat ze trek hebben en ze eten tot ze genoeg hebben. Maak er geen probleem van als je kind niet wil eten. Jullie worden dan allebei alleen maar bozer. Hieronder vind je tips om het gezellig te houden aan tafel.

  • Schep niet te veel op. Geef van alles een klein beetje. Zo leert je peuter ook nieuwe smaken kennen.
  • Eet zelf ook mee: zien eten doet eten.
  • Peuters willen graag alles zelf doen. Laat je kind helpen met tafel dekken en het gezellig maken.
  • Je kind kan nog niet zo lang aan tafel zitten. Verwacht dat ook niet. Stel van tevoren een tijd in, bijvoorbeeld 15 of 20 minuten. Laat je kind deze tijd ook aan tafel blijven zitten, ook als het niet eet. Laat de tv, tablet of telefoon uit en leg geen speelgoed op tafel. Laat je kind liever met het eten spelen.
  • Geef je kind eten op vaste plekken en loop niet met eten achter je kind aan.
  • Straf of beloon je kind nooit met eten. Eet je zelf een nagerecht, geef je kind dan ook een klein toetje.
  • Jij bepaalt wat je kind eet en wanneer. Je kind bepaalt zelf hoeveel het opeet. Het bord hoeft dus niet leeg (en schep bij grote eters niet nog een keer op).
  • Geef je kind van tevoren of tussendoor niet te veel te drinken. Dat vermindert de trek.
  • Geef je kind de kans om trek te krijgen. Voorkom dat uw kind de hele dag eet en drinkt. Leer je kind gezonde eetgewoonten aan.
  • Schrijf eens op wat je kind op een dag eet. Waarschijnlijk is dat meer dan je denkt. Eventueel kun je het vergelijjken met de voorbeeld dagmenu’s op de website van het Voedingscentrum.
  • Verdeel de aandacht aan tafel over alle personen. Hoe minder je peuter merkt hoe belangrijk jij het eten vindt, hoe groter de kans dat hij zelf gaat eten zonder dat jij iets hoeft te zeggen. Een compliment als je kind smakelijk heeft zitten eten, is natuurlijk wel fijn.
  • Het liefst eet je samen. Maar misschien is je kind aan het eind van de dag ’te moe’. Als je van tevoren weet dat je laat thuis bent, kun je eventueel eerder koken. Dan hoef je het eten alleen nog maar op te warmen.

Voedselweigering

Wanneer een kind voor langere tijd weigert om te eten, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het komt meer voor bij kinderen met een aangeboren fysieke of verstandelijke beperking. Mogelijk is er dan (tijdelijk) sondevoeding nodig en wordt indien mogelijk via therapie een kind geleerd om zelf voldoende eten binnen te krijgen.

Eettherapie

Als je kind ernstige voedsel- en eetproblemen heeft, kan eettherapie helpen. Je kunt hiervoor het best eerst een afspraak maken met de Jeugdgezondheidszorg of huisarts. Zij kunnen je doorverwijzen naar professionele hulpinstanties.

Fiona over eettips voor peutersBron: Opvoedinformatie Nederland
Fiona geeft tips voor eten met peuters. Hoe zorg je dat het gezellig blijft en wat doe je als je kind niet alles op wil eten?