Zou je die vakantiefoto van jezelf of van een vriendin in bikini op Instagram of Facebook zetten? En dat supergrappige filmpje van je dronken vriend?

Wat kun je beter niet op internet zetten?

  • Foto’s die je gemakkelijk kunt bewerken, waarbij je nog goed kunt zien dat jij het bent.
  • Foto’s of filmpjes die je niet zomaar aan iedereen op straat zou laten zien.
  • Alles waar je spijt van kunt krijgen.
  • Foto’s of filmpjes van of met anderen. Vraag het eerst.

Waarom niet?

Eigenlijk raak je de controle kwijt over alles wat je online zet. Iedereen kan jouw foto’s doorsturen of van internet afhalen en zelf gebruiken of misbruiken, zoals bij een identiteitshack gebeurt. Kijk maar eens wat deze jongen is overkomen, hij is voor het verhaal ‘Freek‘ genoemd.

Scherm daarom je profiel af voor onbekenden. En stuur nooit foto’s of filmpjes van jezelf of anderen naar mensen die je niet of niet goed kent.

Ben je op zoek naar werk of heb je al een baantje? Bedenk dat bedrijven waar je solliciteert of werkt vaak social media checken om te kijken wat je zoal doet. En je wilt vast niet dat ze al jouw uitspattingen zien.

Wat als je naaktfoto’s tegenkomt?

Als je naaktfoto’s van kinderen of jongeren tegenkomt, mag je deze nooit doorsturen. Ook niet om aan je vrienden te laten zien. Als je dat wel doet, ben je strafbaar en breng je ook enorme schade toe aan degene die op de foto staat.

Als je weet wie het is, vertel het die persoon dan en zoek hulp. Vertel het bijvoorbeeld aan je mentor op school.

Op Helpwanted.nl lees je meer over wat je kunt doen. Daar kun je ook advies vragen.

Kijk ook eens bij: