Epilepsie is chronische aandoening van de hersenen. Epilepsie kan erfelijk zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door een beschadiging of een ontsteking van de hersenen.

Symptomen van epilepsie

Epileptische aanvallen duren meestal slechts enkele seconden tot enkele minuten. Een patiënt is zich soms niet eens bewust van een aanval. Het verloop van een aanval kan per persoon verschillen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘gegeneraliseerde aanvallen’ en ‘partiële aanvallen’.

  • Bij gegeneraliseerde aanvallen vinden er abnormale elektrische ontladingen in de gehele hersenen plaats. Je kind kan daardoor het bewustzijn verliezen en meestal beginnen de ledematen te schokken.
  • Bij partiële aanvallen vinden er abnormale elektrische ontladingen plaats in een bepaald gedeelte van de hersenen. Je kind verliest soms het bewustzijn en meestal schokt alleen een bepaald lichaamsdeel.

Behandeling

Om de diagnose te stellen maakt de arts in het ziekenhuis een hersenfilmpje, een CT-scan of een MRI-scan van de hersenen. Als je kind epilepsie heeft, schrijft de arts een behandeling met anti-epileptica voor. Er zijn verschillende soorten medicijnen en verschillende combinaties mogelijk. Per persoon verschilt wat helpt, en wat niet helpt.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf veel doen voor je kind. Gezonde voeding kan helpen om de epilepsie onder controle te houden. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je kind de medicijnen inneemt volgens het voorschrift. Als de medicijnen bijwerkingen hebben, is het verstandig om je arts te raadplegen.

Gevaarlijke sporten of activiteiten worden afgeraden. Als je kind tijdens deze activiteiten een epileptische aanval krijgt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Natuurlijk is het daarom ook verstandig om de epilepsie van je kind te bespreken met de leerkracht of de sportleider. Dit helpt hen in de begeleiding van je kind.