Als ouders van een zorgintensief kind heb je elkaar extra hard nodig. Jullie zorgen samen voor jullie kind. Daarbij is het vaak een hele uitdaging om het contact als partners niet kwijt te raken.

Momenten voor jullie samen

Het is heel fijn als er momenten zijn waarop jullie even uit je rol als ‘zorgouder’ kunnen stappen en tijd voor elkaar kunnen maken. Momenten waarop je kunt praten over alledaagse dingen, over je werk, het laatste nieuws of het weerbericht. Is een echte avond uit voor nu niet haalbaar? Korte momenten samen kunnen al heel waardevol zijn. Denk aan een kop koffie drinken of samen de boodschappen doen.

Verschillen mogen er zijn

Je partner kan een heel eigen manier hebben om met dingen om te gaan. Met bijvoorbeeld de praktische zorg, therapieoefeningen en wat je een geschikte behandeling of medicatie vindt. Maar ook de emoties die je ervaart en hoe je hiermee omgaat, kunnen anders zijn. Probeer vooral goed met elkaar te blijven praten en te weten te komen waarom je partner bepaalde keuzes maakt. Dit helpt vaak al enorm om er samen uit te komen en om het accepteren dat je partner het soms anders ziet en voelt dan jijzelf.

Vraag op tijd hulp

Natuurlijk kan het zo zijn dat jullie elkaar voor een deel kwijtraken. Met de stress van het krijgen van een zorgintensief kind kunnen dingen die toch al wankel waren in de relatie, nog eens extra worden versterkt. Of je leert een andere, minder fijne, kant van elkaar kennen. Vraag op tijd hulp via de huisarts als je merkt dat de spanning hoog oploopt. Een professional kan jullie helpen om met elkaar in gesprek te komen.

Uit elkaar?

Wanneer jullie toch uit elkaar gaan, blijven jullie nog steeds samen de ouders van jullie kind. Probeer, wanneer nodig met steun van een professional, goede afspraken te maken over hoe jullie dit verder gaan invullen. Het is belangrijk dat de kinderen bij deze afspraken voorop staan. Kijk ook wie er om je heen kan helpen bij het opvoeden en de zorg, zodat je een stevige basis hebt om op terug te kunnen vallen.