Pubers hebben meer behoefte aan privacy dan jonge kinderen, en zullen niet meer zo gemakkelijk tegelijk met hun ouders de badkamer gebruiken. Toch kun je vaak wel zien hoe je kind met hygiëne omgaat. Af en toe kunnen jongeren daarbij nog wel een tip gebruiken.
Wassen of douchen
In de puberteit verandert de transpiratiegeur van kinderen. Als ze bezweet van het sportveld komen, kunnen ze soms echt stinken. Dat is even wennen, ook voor de ouders. Soms hebben ze zelf niets in de gaten. Je kunt ze daar een beetje mee helpen, want vrienden of klasgenoten kunnen het vies vinden.
- Dagelijks douchen is niet altijd echt nodig. Het kan zelfs onprettig zijn voor kinderen met een gevoelige huid.
- Uiteraard moet je kind zich wel dagelijks wassen, bijvoorbeeld met een washandje bij de wastafel.
Zweten
Aan het begin van de puberteit gaan bij kinderen de zweetklieren onder de oksels, voeten en bij de geslachtsdelen werken. Dit gebeurt onder invloed van hormonale veranderingen.
- Het is goed om in de gaten te houden of je kind elke dag de oksels en voeten met zeep wast.
- Controleer ook of je kind na het wassen en afdrogen deodorant gebruikt.
- Als je veel transpireert is het beter om je wat vaker te wassen dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken zonder je te wassen.
Haren wassen
In het begin van de puberteit krijgen jongeren last van vette haren. Dagelijks het haar wassen maakt dat alleen maar erger. Beter is om het haar om de dag te wassen. Wast je kind het haar wel elke dag, laat het dan een ‘shampoo voor elke dag’ gebruiken.
Voor de spiegel
Let erop dat kinderen regelmatig hun handen wassen en hun nagels knippen en schoonhouden. Meisjes zijn daar meestal eerder attent op dan jongens. Meisjes staan vaak lange tijd in de badkamer met hun haar en make-up te experimenteren. Lach je dochter niet uit. Dat experimenteren wordt na een paar jaar vanzelf wat minder. Het is nu belangrijk voor de ontwikkeling. Voor de spiegel leert je kind zichzelf beter kennen.
Jeugdpuistjes
Door verstopte talgklieren in de huid ontstaan jeugdpuistjes. Ze zijn het meest aanwezig in het gezicht: op het voorhoofd en de kin. Je kunt niet zo veel doen aan jeugdpuistjes. Het is belangrijk dat je kind het gezicht goed reinigt.
Ongesteld
Als je dochter ongesteld wordt, kunnen jullie samen bespreken of ze tampons of maandverband gaat gebruiken.