Als er iemand in je omgeving overlijdt die je (bijna) niet kende, kun je toch verdrietig zijn. Misschien word je door het verdriet van anderen zelf ook verdrietig. Het is nooit prettig om de pijn van een ander te zien. Het kan ook zijn dat je je erg goed kunt inleven in een ander. Of misschien heb je dit zelf ook wel eens meegemaakt en komt dat gevoel ineens weer terug. Dood roept een heleboel emoties op.

Je voelt je verdrietig

Misschien voelt het raar als je verdrietig bent, terwijl je de overledene nauwelijks kende. Misschien moet je zelfs huilen en schaam je je daarvoor tegenover de mensen die de overledene juist wel heel goed kenden. Maar het is niet vreemd om te huilen. De sfeer is drukkend en het is pijnlijk om andere mensen te zien huilen. Meestal duurt het gevoel dat je moet huilen maar even en verdwijnt het daarna.

Je voelt je juist niet verdrietig

Het kan ook zijn dat je niets voelt. Misschien voel je je zelfs schuldig dat je je niet verdrietig voelt, terwijl er iets ergs is gebeurd. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Als jij de overledene niet kende, dan is het normaal dat je zelf geen verdriet voelt. Natuurlijk is het wel goed dat je probeert om je in te leven in het verdriet dat je bij de ander ziet.

Tips

  • Onderdruk je gevoelens niet, huil gewoon als je moet huilen.
  • Voel je je verdrietig, denk dan na waar dat gevoel vandaan komt. Als je dat weet, dan kun je het meestal zo laten. Maar weet je het niet, dan kan het ook zijn dat er ergens onverwerkt verdriet zit. Bijvoorbeeld omdat er iemand die je wel goed kende is overleden.
  • Dwing jezelf niet om je in te leven. Als je een bepaald gevoel niet hebt, dan hoef je het niet op te roepen.
  • Doe waar je jezelf het prettigst bij voelt. Iedereen voelt verdriet op zijn eigen manier. Dat is niet goed of fout. Accepteer het van elkaar.
  • Kende één van je vrienden de overledene wel goed? Wees er dan voor die ander. Vraag wat die persoon het liefste wil. De één wil graag dat je luistert. De ander wil afleiding of juist met rust gelaten worden.
  • Praat gerust over je eigen gevoelens met je ouders of je vrienden.
  • Je leven gaat ook gewoon weer door. Blijf niet te veel nadenken over wat er gebeurd is.