Niet praten met volle mond, voor het donker thuis zijn, je handen wassen voor het eten, niet meer dan één uur gamen per dag, je smartphone van tafel tijdens het eten. Regels, regels, regels. Je wordt er af en toe helemaal gek van.

Waarom regels en afspraken?

Het liefst wil je zelf bepalen wat je doet en hoe je het doet, maar regels zijn nodig. Als iedereen gewoon maar doet waar hij zin in heeft, wordt het een chaos. Gelukkig mag je als je ouder wordt meestal steeds meer meepraten over de regels thuis.

Als je het niet eens bent met de regels

De meeste regels van je ouders kun je waarschijnlijk wel begrijpen. Maar als er een regel is waar je echt niet mee kunt leven, praat er dan over met je ouders. Niet door ruzie te maken, te schreeuwen of weg te lopen. Daar bereik je niets mee. Probeer het eens op deze manier:

  • Maak eerst een afspraak om op een rustig moment verder te praten.
  • Geef aan welke regels je wel goed vindt.
  • Leg rustig en duidelijk uit waarom jij het met die ene regel niet eens bent.
  • Vertel je ouders hoe je het anders zou willen.
  • Vraag of jullie een nieuwe afspraak of regel kunnen uitproberen, zodat je kunt laten zien dat de nieuwe regel werkt.
  • Vind je het moeilijk om het rustig en duidelijk uit te leggen, schrijf het dan eerst op.

Tip: Houd je aan de nieuwe regel. Zo laat je zien dat ze jou kunnen vertrouwen.

Onredelijke ouders?

Soms zorgen ouders voor problemen. Ze houden zich niet aan hun eigen regels of maken steeds andere regels. Als je daarover wilt praten, worden ze boos. Misschien hebben zij dit zelf niet door, omdat ze het te druk hebben of omdat zij hun emoties moeilijk in de hand houden.

Het is aan jou of je dit gedrag met hen wilt bespreken. Voor ouders is het soms heel moeilijk om van hun kind te horen dat zij moeite hebben met hun gedrag. Je kunt hier het beste eerst met iemand anders over praten, bijvoorbeeld een oom of tante. Je kunt ook bellen of chatten met De Kindertelefoon: 0800-0432. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Nieuw gezin, nieuwe regels

Als je ouders gaan scheiden, kunnen de regels in huis veranderen. En als je vader of moeder opnieuw gaat samenwonen, kunnen de regels weer veranderen. Of misschien heeft je vader weer andere regels dan je moeder.

Dat kan heel verwarrend zijn. Zeker als je het niet eens bent met de regels. Probeer dan op een rustige manier met hen daarover te praten.